Grčija v luči kritik sprošča pogoje vstopa v državo

Svet 17. Dec 202113:16 > 13:17 0 komentarjev
Lažno potrdilo o cepljenju
PROFIMEDIA

Grška vlada je po številnih kritikah voditeljev članic EU omilila načrtovane strožje zahteve glede testiranja na koronavirus za ljudi, ki vstopajo v državo. Od nedelje bo za vstop zadostoval negativen hitri test, ki ni starejši od 24 ur, ali PCR-test, ki ni starejši od 72 ur, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Grčija želi z ukrepom, ki bo praviloma veljal do 10. januarja, preprečiti nadaljnje širjenje novega in bolj nalezljivega seva omikron. Doslej so v državi potrdili 17 primerov okužb s to različico.

Grčija je sprva v sredo napovedala, da bo moral od nedelje vsak, ki vstopa v Grčijo, pokazati negativen PCR-test, ki ni starejši od 48 ur.

Vendar so na četrtkovem vrhu Evropske unije voditelji držav članic, med katerimi sta bila tudi francoski predsednik Emmanuel Macron in nemški kancler Olaf Scholz, nasprotovali obveznemu testiranju PCR za potnike v Evropski uniji. Zavzeli so se za usklajen pristop pri odzivanju na krizo med članicami Evropske unije in nasprotovali enostranskim ukrepom v nekaterih članicah, med drugim v Italiji, Grčiji in na Irskem.

Negativen test na okužbo s koronavirusom je namreč za cepljene in prebolele od četrtka potreben tudi za vstop v Italijo. Drugi bodo morali poleg tega še v petdnevno karanteno. Izjema so obmejni prebivalci in čezmejni delavci. Ob koncu karantene bodo morali predložiti še en negativen test, ukrep pa bo predvidoma veljal do 31. januarja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!