Groza in ogorčenje na Kitajskem: v mrtvašnico skoraj odpeljali živega moškega

Svet 04. Maj 202207:35 > 08:04 1 komentar
Šanghaj
Aly Song/REUTERS

V Šanghaju na Kitajskem so starejšega moškega razglasili za mrtvega in ga želeli odpeljati v mrtvašnico, a nato ugotovili, da je še živ. Dogodek je sprožil val ogorčenja med Kitajci, oseba, ki je dogajanje posnela, pa je komentirala, da je to dokaz, kakšen kaos vlada v domu za ostarele.

Več sosesk v Šanghaju je spet v strogem zaprtju, po mestu pa je znova mogoče opaziti zdravstvene delavce v skafandrih. Takšen prizor je bil tudi pred enim od domov za starejše v Šanghaju, kjer so pogrebniki želeli odpeljati starejšega moškega, ki naj bi umrl.

A ob nalaganju rumene vreče v vozilo se je izkazalo, da je moški še živ. Dogajanje je iz bližnje stavbe snemal eden od očividcev. Delavci, ki so bili od glave do pet oblečeni v zaščitno opremo, so naenkrat ugotovili, da je moški še živ. “Živ je. Si videl? Živ je,” naj bi po poročanju CNN presenečeno zavpil eden od zdravstvenih delavcev. Na posnetku, ki ga je objavil CNN, je mogoče slišati osebo, ki snema: “V domu za starejše je kaos. Živo osebo so odpeljali v mrliški avto in jo označili za mrtvo. To je neodgovorno, res neodgovorno.”

Posnetek je bil sprva objavljen v nedeljo na platformi Weibo, kitajski različici Twitterja, med uporabniki pa je sprožil grozo in ogorčenje. Eden od uporabnikov je zapisal, da so se težave Šanghaja tokrat razkrile v celoti, drugi pa je dodal, da bi moral dogodek šteti kot naklepni umor. Številni so opozorili, da bi lahko moškega ob najhujšem razpletu okoliščin živega pokopali ali pa ga kremirali.

Lokalne oblasti so se na dogodke odzvale v ponedeljek in v izjavi zapisale, da je starejši moški zdaj v stabilnem stanju. Pet članov osebja so kaznovali, po poročanju državnega časopisa Global Times pa so oblasti odvzele licenco tudi zdravniku, ki je bil vpleten.

Šanghaj je znova v primežu covida-19 in številnih ukrepov. Zapiranje mesta se je začelo 31. marca, Šanghaj pa je postal eno od središč novega vala epidemije. Več sosesk je v prestolnici zaprtih že od konca aprila, prebivalci pa območja ne smejo zapustiti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje