Grška skrajno desna stranka Špartanci ne sme na evropske volitve

Evropske Volitve 25. Apr 202411:43 0 komentarjev
grška stranka Špartanci
Foto: PROFIMEDIA

Grško vrhovno sodišče je včeraj odločilo, da skrajno desna stranka Špartanci ne bo smela sodelovati na junijskih volitvah v Evropski parlament, poročajo grški mediji. Stranka, ki je tarča preiskave volilne goljufije, v skladu z odločitvijo sodišča ne izpolnjuje zakonskih zahtev za udeležbo na evropskih volitvah.

Sodniki so s tem ugodili pritožbi vladajočih konservativcev, socialdemokratov in manjše levičarske stranke, ki so Špartance obtožile, da niso samostojna stranka, temveč služijo kot krinka skrajne desničarske stranke Zlata zora, ki je v Grčiji že leta prepovedana, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sodišče je potrdilo seznam tridesetih političnih skupin, ki bodo smele kandidirati na volitvah 9. junija, vendar pa na njem po navedbah pravosodnega vira ni Špartancev.

Vrhovno sodišče je sicer v začetku aprila odredilo pregon enajstih poslancev, ki so bili izvoljeni na listi Špartancev, zaradi suma volilne goljufije na volitvah junija lani, ker da stranko domnevno vodi Ilias Kasidiaris, zaprti nekdanji tiskovni predstavnik neonacistične stranke Zlata zora.

Špartanci so na volitvah osvojili več kot 240.000 glasov in 12 sedežev v parlamentu, vodja stranke Vasilis Stigkas se je takrat javno zahvalil Kasidiarisu, da je podprl Špartance.

43-letni Kasidiaris skupaj z drugimi vodilnimi člani Zlate zore prestaja 13-letno zaporno kazen zaradi zločinov, vključno z umorom protifašističnega raperja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!