Guterres: Brez opustitve fosilnih goriv so zaveze držav na COP26 prazne

Svet 11. Nov 202122:49 > 22:49 0 komentarjev
Antonio Guterres
Dylan Martinez/REUTERS

Prvi mož Združenih narodov (ZN) Antonio Guterres je na podnebni konferenci COP26 sodelujoče države ponovno pozval k opustitvi fosilnih goriv. "Vemo, kaj je treba storiti," je dejal.

Vse obljube držav, da bodo zmanjšale emisije toplogrednih plinov, so po besedah prvega moža Združenih narodov (ZN) Antonia Guterresa prazne, če bodo na drugi strani še naprej vlagale na tisoče milijard v projekte s fosilnimi gorivi. “Napovedi tu v Glasgowu so spodbudne, a še zdaleč niso dovolj,” je dejal na podnebni konferenci COP26.

“Obljube zvenijo prazno, če industrija, ki temelji na fosilnih gorivih, še naprej prejema na tisoče milijard subvencij,” je bil kritičen Guterres.

Pogajanja v Glasgowu, v katerih sodeluje skoraj 200 držav, se približujejo vrhuncu, številna ključna vprašanja pa ostajajo nerešena, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Guterres je vlade pozval, naj jih pospešijo in pokažejo potrebne ambicije za spopad s podnebno krizo.

“Vemo, kaj je treba storiti”

“Ne moremo se zadovoljiti z najmanjšim skupnim imenovalcem. Vemo, kaj je treba storiti,” je dejal Guterres.

Na podnebni konferenci pogajalci iščejo načine, kako doseči cilj iz pariškega sporazuma in dvig temperature Zemlje v primerjavi s predindustrijsko dobo omejiti na 1,5 do dve stopnji Celzija. Združeni narodi ob tem svarijo, da se bo glede na zdajšnje načrte Zemlja v tem stoletju segrela za 2,7 stopinje Celzija.

Da je pred njimi še nekaj izzivov, je danes izpostavil tudi britanski minister Alok Sharma, sicer predsedujoči konferenci. Delegate je pozval, naj pokažejo več ambicioznosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!