Hrvaška vlada bi predsedniku odvzela poveljniška pooblastila

Svet 13. Jul 202215:21 2 komentarja
Zoran Milanović in Andrej Plenković
PROFIMEDIA

Na Hrvaškem bo vlada v javno razpravo poslala predloge sprememb treh zakonov, ki zadevajo področje obrambe. Hrvaška vlada si namreč želi uvesti spremembe, ki bi, kot je novinarjem povedal premier Andrej Plenković, prinesle več jasnosti pri interpretaciji obstoječih določil. Skladno s predlaganimi spremembami bi vlogo vrhovnega poveljnika hrvaške vojske v miru imel obrambni minister in ne predsednik republike. Napovedane spremembe bodo verjetno še dodatno poslabšale odnos med premierjem Plenkovićem in predsednikom republike Zoranom Milanovićem.

Hrvaško obrambno ministrstvo v javno obravnavo pošilja predlog sprememb treh zakonov s področja obrambe, ki bi predsedniku države odvzeli nekaj pomembnih pristojnosti. Največja novost, ki jo predlagane spremembe predvidevajo, je ta, da bi v miru vojski kot glavni poveljnik zapovedoval obrambni minister in ne več predsednik države, piše Jutarnji list. Druga pomembna sprememba pa bi predsedniku države odvzela pristojnost upokojevanja generalov.

Premier Andrej Plenković in obrambni minister Mario Banožić sta spremembe obrambnih zakonov najavila že maja. Po informacijah Jutarnjega lista bi lahko zakonodajne spremembe sledile že jeseni. Spremembe treh zakonov, ki bi ob sprejetju zmanjšale vlogo predsednika države, bodo verjetno še dodatno poslabšale odnos med premierjem Plenkovićem in predsednikom republike Zoranom Milanovićem.

Ob majski najavi sprememb je hrvaški predsednik ministru Banožiću najprej zelo barvito napovedal boj. “Dobrodošel v boj prijatelj! Padel boš, tako neumen kot si,” je hrvaški predsednik, znan po pogosto spornih izjavah, zažugal ministru. Glede sprememb obrambnih zakonov pa je dejal, da vlada posega v tisto, v kar se ne posega, navaja N1 Zagreb. Pester besednjak in ostri besedni obračuni med Milanovićem in Plenkovićem so sicer na Hrvaškem že stalnica.

Spori o poveljevanju vojski med hrvaškimi premierji ter predsedniki in predsednicami obstajajo že dolgo, razlog zanje pa so različne interpretacije obstoječe zakonodaje. Vsi hrvaški predsedniki so se doslej namreč sklicevali na ustavo, v kateri piše, da je vrhovni poveljnik oboroženih sil predsednik republike, ter so tako sklepali, da vojski poveljujejo v vojni in v miru. V ustavi pa piše, da poveljevanje hrvaškim oboroženim silam določata ustava in zakon. Zakon o obrambi določa, da predsednik republike v miru daje ukaze samo v primeru, ko vojska prečka državno mejo, in to na podlagi parlamentarnih odločitev, ki jih sprejme sabor na predlog vlade.

Spremembe tudi pri upokojevanju?

Druga velika sprememba, ki jo bo predlagalo ministrstvo za obrambo, je, da vrhovni poveljnik ne bi več imel pravice do upokojevanja delujočih vojnih oseb, ampak bi bila to pravica ministrstva za obrambo. S tem bi predsedniku odvzeli enega od vzvodov za kadrovanje v vojski.

V zakonu o pravicah iz pokojninskega zavarovanja delujočih vojaških oseb, policijskih uslužbencev in pooblaščenih uradnih oseb zdaj piše, da se na podlagi odločitve vrhovnega poveljnika delujoči vojni osebi zaradi osebnih zaslug ali drugega pomembnega razloga lahko konča vojaška služba s pravico do starostne pokojnine, in to pred izpolnitvijo pogojev, ki jih določa zakon o pokojninskem zavarovanju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje