Guverner Oklahome podpisal zakon o prepovedi splava

Svet 12. Apr 202221:30 > 21:30 0 komentarjev
Kevin Stitt
PROFIMEDIA

Republikanski guverner Oklahome Kevin Stitt je danes podpisal zakon o prepovedi splava, ki umetno prekinitev nosečnosti dovoljuje le v primeru ogroženosti življenja nosečnice, sicer pa predvideva deset let zaporne kazni in 100 tisoč dolarjev (približno 92 tisoč evrov) denarne kazni za osebo, ki bi opravila poseg. Za nosečnice kazen ni predvidena.

Zakon bo začel veljati 90 dni po podpisu, vmes pa ga bodo oblegale tožbe zagovornikov pravice do splava. Sodišča bodo na določeni stopnji zakon blokirala, zadnjo besedo pa bo imelo vrhovno sodišče ZDA, kjer imajo nasprotniki pravice do splava večino.

Zagovorniki zakona v Oklahomi upajo, da bo sodišče morda zaradi njih razveljavilo 50 let staro odločitev v primeru Roe proti Wade, ki je Američankam po vsem ozemlju države dala pravico do splava. Gre za še enega v vrsti republikanskih zakonov proti splavu v zveznih državah sprejetega v zadnjih letih in mesecih. “V Oklahomi želimo prepovedati splav. Obljubil sem, da bom podpisal vsak zakon proti splavu, ki pride na mojo mizo in to sedaj delam,” je ob podpisu zakona obkrožen z duhovniki in drugimi nasprotniki splava izjavil guverner.

Zagovorniki pravice do splava trdijo, da je zakon povsem očitno neustaven in bo padel na sodiščih, tako kot nedavno sprejeta podobna zakona Arkansasa in Alabame.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!