Hadž bo letos spet množičen, a število romarjev še vedno omejeno

Svet 09. Apr 202217:40 0 komentarjev
Romanje v Meko, hadž
Lani se je romanja v meko lahko udeležilo 60 tisoč vernikov, ki jih je določil žreb / Profimedia

Savdska Arabija je sporočila, da bo udeležbo tradicionalnem na romanju v Meko letos dovolila milijonu muslimanov. Še lani je bilo število udeležencev omejeno na 60 tisoč, predlani, na višku strahu pred pandemijo, pa je lahko v sveto muslimansko mesto romalo zgolj tisoč vernikov.

Običajno enega največjih verskih srečanj na svetu v Meki se je leta 2019, v zadnjem “predpandemskem” letu, udeležilo približno 2,5 milijona ljudi.

Savdsko ministrstvo za hadž je v današnji izjavi za javnost zapisalo, da bo letošnje romanje, ki bo potekalo v začetku julija, omejeno na cepljene romarje, mlajše od 65 let. Tisti, ki prihajajo izven Savdske Arabije, bodo morali predložiti negativen rezultat testa PCR, opravljenega v okviru 72 ur pred potovanjem, navaja agencija AFP.

hadž
Običajna gneča ob kocki Kaaba v Meki / Profimedia

Hadž je sestavljen iz vrste verskih obredov, ki se opravijo v petih dneh v najsvetejšem muslimanskem mestu Meki in okoliških krajih na zahodu Savdske Arabije.

Romanja v Meko, ki velja za enega od petih stebrov islama, naj bi se moral vsaj enkrat v življenju udeležiti vsak odrasel musliman, ki je zdrav in ima dovolj finančnih sredstev, da si to lahko privošči.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!