Haitijska policija: umor predsednika načrtovali v Dominikanski republiki

Svet 16. Jul 202111:20 > 12:21 0 komentarjev
Haiti
Ricardo Arduengo/REUTERS

Umor haitijskega predsednika Jovenela Moisa so načrtovali v sosednji Dominikanski republiki, je v četrtek sporočila haitijska policija. V sklopu preiskave so na novo pridržali tudi vodilnega telesnega stražarja ubitega predsednika in tri člane varnostne ekipe.

Da so plačanci 7. julija zlahka vstopili v rezidenco predsednika Haitija Jovenela Moisa in ga ustrelili, ne da bi poškodovali telesne stražarje, je bilo sumljivo že od začetka. Po spletu je že prej zakrožila fotografija, na kateri sta glavna osumljenca, ki sta se srečala z nekdanjim opozicijskim senatorjem Joelom Johnom Josephom, ki ga policija še išče. Glavni direktor policije Leon Charles je pojasnil, da so trojico fotografirali v dominikanski prestolnici Santo Domingo, ko so načrtovali umor Moisa.

Na fotografiji so tudi druge osebe, ki so vpletene v umor. Nekatere so že aretirali, je pojasnil Charles. V umoru je domnevno sodelovalo 23 Kolumbijcev in dva Američana haitijskega rodu. Tri kolumbijske plačance so ubili, 18 pa jih je haitijska policija aretirala. Priprti vztrajajo pri tem, da so jih najeli, da bi ujeli Moisa in ga predali ameriški agenciji za boj proti drogam (DEA). Štirje plačanci so bili že v državi, preostali pa so v državo vstopili 6. junija. Na Haiti so prišli iz Dominikanske republike.

Eden od glavnih osumljenih James Solages naj bi v sodelovanju z venezuelskim podjetjem CTU sodeloval pri načrtovanju umora. Na fotografijah je namreč tudi vodja podjetja Antonio Emmanuel Intriago Valera, ki je bil pred umorom večkrat na Haitiju.

Okoliščine umora še niso jasne, vendar naj bi bil vanj vpleten tudi Američan haitijskega rodu Christian Emmanuel Sanon, ki je zbiral denar za operacijo. Sanona, ki je po poročanju Washington Posta somišljenikom 12. maja na sestanku v Fort Lauderdalu dejal, da želi spremeniti Haiti v odprto in svobodno družbo, so nedavno aretirali na Haitiju.

Haiti
Ricardo Arduengo/REUTERS

Predsednik ZDA proti napotitvi ameriških vojakov na Haiti

Ameriški predsednik Joe Biden je na četrtkovi novinarski konferenci z nemško kanclerko Angelo Merkel v Washingtonu dejal, da nima v načrtu napotitve ameriških vojakov na Haiti za stabilizacijo države po umoru predsednika. Napovedal je, da bo na Haiti poslal okrepitve za zavarovanje ameriškega veleposlaništva.

Prehodna vlada Haitija je ZDA in ZN pretekli teden zaprosila za vojaško pomoč pri stabilizaciji države in zaščito ključne infrastrukture, saj so razmere po umoru predsednika negotove. “Marince bomo poslali le za zaščito našega veleposlaništva. Napotitev enot na Haiti ni na agendi,” je v zagotovil Biden.

Haiti je za pomoč pri preiskavi prosil tudi ZDA, ki so med drugim poslale predstavnike zvezne policije FBI, zunanjega in pravosodnega ministrstva. Pentagon je priznal, da so se nekateri plačanci v preteklosti urili v ZDA.

Haiti
Ricardo Arduengo/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!