Hamas zaostruje komunikacijo, Izrael nadaljuje silovite napade na jug Gaze

Svet 11. Dec 202308:33 > 14:57 5 komentarjev
Gaza
Foto: Saleh Salem/REUTERS

Izrael je davi nadaljeval silovite napade na jug Gaze, tarči sta bili predvsem mesti Han Junis in Rafa. Število potrjenih smrtnih žrtev se približuje 18.000. Nadaljujejo se tudi pogovori o pridržanih talcih. Hamas je Izraelu sporočil, da talcev ne bodo videli živih, če ne nadaljujejo pogajanj. Hamas naj bi zadrževal 137 oseb, v izraelskih zaporih pa je domnevno okoli 7.000 Palestincev. Zunanji ministri držav članic EU se bodo pogovarjali o tem, kakšen bo Bližnji vzhod po vojni.

Izraelska vojska še vedno silovito napada jug Gaze, njihova prizadevanja so usmerjena predvsem v mesti Han Junis in Rafa, od koder poročajo o več smrtnih žrtvah.

Število potrjenih smrtnih žrtev v več kot en mesec trajajoči izraelski letalski in kopenski ofenzivi v Gazi bo v kratkem preseglo 18.000. V tem času je bilo ubitih več kot 100 izraelskih vojakov.

Palestinsko gibanje Hamas, ki je z vdorom v Izrael 7. oktobra odprlo najnovejše poglavje dolgoletnega konflikta, je v nedeljo sporočilo, da ne bo izpustilo preostalih talcev brez izmenjave za palestinske ujetnike in pogajanj ter izpolnitve njihovih zahtev. Po navedbah Izraela je v Gazi še 137 talcev, medtem ko aktivisti ocenjuje, da je v izraelskih zaporih okoli 7.000 Palestincev, poroča britanski Guardian.

Izrael nadaljuje tudi racije na Zahodnem bregu

Izraelske sile pa nadaljujejo racije na Zahodnem bregu, poroča katarska televizija Al Jazeera. Pridržale naj bi 28 ljudi, vključno z dvema ženskama. Med prijetimi so tudi mladoletniki. Od začetka vojne med Izraelom in Hamasom so izraelske sile na Zahodnem bregu pridržale že 3.760 Palestincev, poroča palestinska tiskovna agencija Wafa.

Po tem, ko so sinoči zabeležili več izstrelitev raket iz Libanona, pa je izraelska vojska izvedla povračilne napade na ozemlje severne sosede, navaja britanski BBC.

Poročila o domnevnih novih izraelskih napadih prihajajo tudi iz Sirije, kjer naj bi v nedeljo zvečer izraelske sile zadele več tarč v bližini Damaska. “Naša protiletalska obramba je nekaj raket sestrelila, druge pa so povzročile omejeno gmotno škodo,” je o izraelskih napadih poročala sirska državna tiskovna agencija Sana.

Pri tem so bili v bližini sirske prestolnice ubiti štirje ljudje, dva borca libanonskega proiranskega gibanja Hezbolah in dva Sirca, ki sta z gibanjem sodelovala, je sporočil sirski observatorij za človekove pravice. Dodal je, da so bili trije drugi borci in trije civilisti ranjeni.

Izraelski vojaki v Gazi
Foto: Yossi Zeliger/ REUTERS

V več arabskih državah, med njimi v Libanonu in Jordaniji, danes v znak solidarnosti s Palestinci in z namenom doseganja prekinitve ognja v Gazi potekajo splošne stavke. Podjetja, šole in vladni uradi so v znak protesta proti vojni zaprti tudi na zasedenem Zahodnem bregu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kakšen bo Bližnji vzhod po trenutnih napetostih?

O razmerah na Bližnjem vzhodu bodo na današnjem zasedanju v Bruslju razpravljali zunanji ministri držav članic EU, pri čemer bodo razpravljali o prihodnosti regije po koncu trenutnih spopadov.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je ministrom novembra predstavil okvir za Bližnji vzhod po trenutnih napetostih. Ta določa nekaj pogojev, me drugim, da Palestincev ne bi smeli pregnati z območja Gaze, Izrael ne sme okupirati Gaze, tja pa se ne sme vrniti niti skrajno palestinsko gibanje Hamas. Okvir predvideva še večjo angažiranost EU v regiji.

Na tej podlagi so Borrellove službe po navedbah diplomatov pripravile sedem področij ukrepanja s konkretnimi predlogi, o čemer bodo vodje diplomacij, med njimi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon, razpravljali danes. Ukrepi so namenjeni stabilizaciji Gaze, ponovni okrepitvi palestinskih oblasti in oživitvi bližnjevzhodnega mirovnega procesa.

Prav tako bi lahko govorili o zaostrovanju sankcij proti Hamasu, potem ko je EU v petek na teroristični seznam dodala vodji vojaškega krila tega gibanja. Po drugi strani pa po neuradnih informacijah v uniji preučujejo tudi možnost sankcij proti skrajnim izraelskim naseljencem na Zahodnem bregu.

Gaza
Foto: PROFIMEDIA

Generalna skupščina Združenih narodov bo v torek na izrednem zasedanju v New Yorku razpravljala o humanitarni krizi v Gazi, kjer že več kot dva meseca divja vojna. Zasedanje so sklicali na poziv Egipta in Mavretanije, so sporočili iz skupščine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje