Življenja v Gazi visijo na nitki: vreča moke stane 125 evrov

Svet 08. Dec 202310:32 > 19:43 7 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Izrael je ponoči nadaljeval z napadi vzdolž Gaze. Izraelsko letalstvo je med drugim napadlo Han Junis in Rafo, pa tudi begunsko taborišče Nuseirat. Na severu enklave naj bi Izraelci pridržali in zlorabili več deset civilistov. Največjo skrb trenutno predstavlja dejstvo, da v Gazi tako rekoč ni več humanitarnih pomoči, pa tudi vse višje cene hrane. Unija se je zato odločila, da bo Palestincem prihodnje leto namenila 125 milijonov evrov pomoči.

Iz Bruslja so danes sporočili, da bo Evropska komisija v luči vse hujših humanitarnih razmer na Bližnjem vzhodu prihodnje leto Palestincem na območju Gaze in na Zahodnem bregu zagotovila 125 milijonov evrov pomoči.

V Gazi bo pomoč namenjena izpolnjevanju najnujnejših potreb prebivalcev in ponovni vzpostavitvi dostopa do osnovnih potrebščin, kot so voda, hrana, zdravstveno varstvo in sanitarije. “Življenja v Gazi visijo na nitki. Svet je globoko zaskrbljen zaradi tako hudega človeškega trpljenja v tako kratkem času. Posledice tega uničenja se bodo odpravljale več let,” je ob tem dejal evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Kamp v Han Junisu, kamor so se zatekli Palestinci brez doma. (Foto: PROFIMEDIA)

Dodal je, da mora v Gazi nemudoma priti do novih humanitarnih premorov in vzpostavljanja koridorjev po celotni državi. Kot namreč opozarja vse več organizacij, med drugim pa tudi ZN, humanitarni program v Gazi ne deluje več, humanitarno pomoč zasutavlja dejstvo, da v enklavi ni več varnega kotička, je za BBC poudaril vodja humanitarne pomoči ZN Martin Griffiths.

BBC ob tem poroča tudi o znatnih podražitvah hrane – denimo zelenjava se je podražila tudi za več kot desetkratnik. Na tržnici v osrednjem delu Gaze naj bi vreča moke denimo stala 500 šeklov (okoli 125 evrov).

Izrael bo v prihodnjih dneh odprl od 7. oktobra zaprt mejni prehod Kerem Šalom, da bi omogočil prihod humanitarne pomoči v Gazo. Gre za mejni prehod z Izraelom na jugu enklave, ob skorajšnji meji z Egiptom.

Generalni sekretar ZN  Antonio Guterres je na izrednem zasedanju Varnostnega sveta ZN ponovil zahtevo za ustavitev spopadov v Gazi. V svojem nastopu je ostro obsodil napad Hamasa na Izrael, ki je po izraelskih podatkih vzel 1200 življenj. Izraelski odgovor je po zadnjih podatkih v Gazi povzročil 17.000 smrti. Guterres je še dodal, da surovost pripadnikov Hamasa ne more opravičiti kolektivnega kaznovanja Palestincev.

Svet EU je medtem danes na teroristični seznam dodal visoka predstavnika Hamasa, poveljnika vojaškega krila Mohameda Deifa 8in njegovega namestnika Marvana Isa.

Nočne operacije vzdolž cele enklave in na Zahodnem bregu

Ob vse hujši humanitarni krizi se nadaljujejo napadi Izraela. Izraelsko letalstvo je ponoči med drugim napadlo begunsko taborišče Nuseirat, davi pa Han Junis in Rafo, kamor se je po predhodnih navodilih izraelskih sil zateklo na tisoče civilistov. Palestinska tiskovna agencija Wafa poroča še o smrtonosnih napadih na območja vzhodno od mesta Gaza.

Izraelska vojska nadaljuje tudi z bombandiranjem begunskega taborišča Džabalija na severu Gaze. Tam tako ne deluje več nobena bolnišnica, poroča BBC.

Vojna v Gazi
Foto: Athit Perawongmetha/REUTERS

Poročila o nočnih operacijah izraelskih sil prihajajo tudi z Zahodnega brega. Med eno od tamkajšnjih izraelskih racij v begunskem taborišču Al Fara je bilo ubitih šest ljudi, je danes sporočilo palestinsko zdravstveno ministrstvo.

V nizu nočnih racij so hujši spopadi izbruhnili zahodno od Betlehema, kjer je bilo ranjenih najmanj 18 Palestincev, navaja Al Jazeera. Izraelska vojska racij ni komentirala, so pa potrdili, da so ponoči letalske sile v odgovor na četrtkovo obstreljevanje zasedene Golanske planote napadle cilje v Siriji.

Ponovni napadi se dogajajo v času hanuke

Ponovni napadi na Gazo po enotedenski prekinitvi ognja potekajo ravno v času hanuke – ta je letos med 7. in 15. decembrom. Gre za enega pomembnejših judovskih praznikov. Vojaki so na Jugu Izraela začetek Hanuke proslavili z glasbo, krofi in prižiganjem sveč, poroča BBC. Prav tako praznik obeležujejo v Izraelu.

Hanuka Hanuka
Foto: izraelske obrambne sile/REUTERS
Hanuka Hanuka
Foto: izraelske obrambne sile/REUTERS
Foto: Clodagh Kilcoyne/REUTERS
Hanuka Hanuka
Foto: Clodagh Kilcoyne/REUTERS
Foto: Clodagh Kilcoyne/REUTERS
Hanuka Hanuka
Foto: Clodagh Kilcoyne/REUTERS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje