“Kolosalni neuspeh” in “spanje za volanom”: Hamas povsem presenetil obveščevalce

Svet 07. Okt 202315:39 1 komentar
Palestinski borci
Foto: Ahmed Zakot/REUTERS

Od tako imenovane jomkipurske vojne, v kateri so leta 1973 sosednje arabske države z napadom presenetile Izrael, je minilo petdeset let. Tudi danes je palestinski Hamas izraelske oblasti ujel povsem nepripravljene. Proti Izraelu je iz Gaze priletela množica raket, oboroženi Palestinci pa so napadli ulice krajev na jugu Izraela, kjer so po doslej znanih informacijah pobijali in ugrabljali. Analitiki poudarjajo, da današnje dogajanje pomeni velik neuspeh izraelske mreže obveščevalcev.

“Način, kako je palestinsko oboroženo gibanje Hamas presenetilo Izrael, bomo kot neuspeh obveščevalcev pomnili še leta,” so besede, s katerimi je Guardianov zunanjepolitični novinar, tudi nekdanji dopisnik iz Jeruzalema Peter Beaumont začel analizo dogajanja današnjega dne.

Analitiki v tujih medijih, ki poročajo v angleškem jeziku, so namreč enotni – da je Hamas tako presenetil Izrael, zagotovo pomeni veliko črno piko za izraelske obveščevalce, ki sicer veljajo za zelo učinkovite in napredne, tudi invazivne.

Ker je dobro znano, da izraelske varnostne sile zelo temeljito spremljajo dogajanje na okupiranih palestinskih ozemljih – med drugim tudi s pomočjo tako imenovanih informatorjev –, je torej veliko vprašanje, kako to, da je današnji Hamasov napad Izrael tako zelo presenetil.

Današnja operacija Hamasa se je, kot poročamo, začela zjutraj, in sicer z izstrelitvijo številnih raket, bilo naj bi jih več tisoč, ter vstopom palestinskih borcev na ozemlje Izraela. Oboroženi napadalci so na ulicah izraelskih krajev, med njimi Sderota, po doslej znanih informacijah ubili več izraelskih državljanov, prav tako naj bi jih več ugrabili.

Gaza
Gaza (Foto: Mohammed Salem/REUTERS)

V nadaljevanju svoje analize Peter Beaumont izpostavi, da so izraelski obveščevalci očitno spregledali dogajanje pred začetkom današnjega dne: Hamasovo načrtovanje, kopičenje zalog, predvsem pa zbiranje borcev, ki so se na neki točki približali obmejnim območjem. Ta so strogo nadzorovana; tam so redne patrulje, kamere, senzorji in daljinsko vodeni mini topovi.

Po mnenju omenjenega avtorja je prav tako povedno dejstvo, da incidentov, v katere je bil v zadnjih mesecih vključen Hamas, izraelske obrambne sile in obveščevalne agencije niso povezale s predpripravo na vojno.

“To je kolosalni obveščevalni neuspeh,” pa je ocenil novinar BBC, strokovnjak za varnost Frank Gardner. Po njegovih besedah vse kaže, da je bila izraelska obveščevalna služba, katere informatorji niso infiltrirani le na območju palestinskih ozemelj, temveč med drugim tudi v Siriji in Libanonu, ujeta, kako “spi za volanom”. Hamas je namreč današnji napad, ki ga analitiki označujejo za zelo naprednega, načrtoval v popolni tajnosti.

Izraelska stran se danes sicer sooča še z enim zapletenim vprašanjem, in sicer, kaj storiti z izraelskimi državljani, ki so jih po lastnih navedbah ugrabili palestinski borci. Izrael ima, tako Gardner, dve možnosti: lahko se poda v njihovo reševanje ali pa se pogaja za njihovo izpustitev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje