Haško sodišče izdalo naloga za prijetje dveh visokih ruskih častnikov

Svet 05. Mar 202421:33 3 komentarji
Mednarodno kazensko sodišče (ICC)
Foto: PROFIMEDIA

Mednarodno kazensko sodišče v Hagu je izdalo nalog za prijetje dveh visokih ruskih častnikov. Obtožena sta usmerjenih raketnih napadov na civilne cilje v Ukrajini.

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) je danes izdalo naloga za prijetje dveh visokih častnikov ruske vojske, ki sta obtožena usmerjenih raketnih napadov na civilne cilje v Ukrajini, so sporočili iz Haaga. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je potezo pozdravil kot sporočilo ruskim poveljnikom, da bo pravici zadoščeno.

Sodišče je izdalo naloga za aretacijo 58-letnega poveljnika Sergeja Ivanoviča Kobilaša in 61-letnega admirala ruske mornarice Viktorja Nikolajeviča Sokolova. Išče ju v povezavi z raketnimi napadi na civilne cilje v Ukrajini, vključno z napadi na energetsko infrastrukturo.

Te sta častnika po navedbah ICC neposredno izvedla ali ukazala med oktobrom 2022 in marcem 2023. Obenem sta obtožena tudi zločinov proti človečnosti. “Obstajajo utemeljeni razlogi za domnevo, da nosita individualno kazensko odgovornost za navedena kazniva dejanja,” so sporočili z ICC in dodali, da častnika tudi nista “izvajala ustreznega nadzora nad silami pod njunim poveljstvom”.

Zelenski pozdravil potezo sodišča

Zelenski je potezo sodišča pozdravil. Kot je dejal, je to sporočilo ruskim poveljnikom, da bo glede ruskih napadov na civiliste in ključno infrastrukturo “pravici zadoščeno”. “Vsak storilec takšnih zločinov mora vedeti, da bo zanje odgovarjal,” je poudaril.

Niti Rusija niti Ukrajina sicer nista članici ICC. Sodišče je marca lani na podlagi obtožb o deportacijah ukrajinskih otrok že izdalo naloga za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina in komisarke za pravice otrok Marije Lvove-Belove.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje