Hekerji napadli tudi A1 Hrvaška, zahtevajo 437 tisoč evrov v kriptokovancih

Gospodarstvo 09. Feb 202215:34 > 22:19 2 komentarja
pametni telefon
Profimedia

Dan po hekerskem napadu na medijsko hišo POP TV je napad doživel tudi A1 Hrvaška. Kot so sporočili iz podjetja, so potencialno ogroženi podatki največ 10 odstotkov uporabnikov A1, med njimi imena in priimki, naslovi ter telefonske številke. Kibernetski napad varnosti podatkov uporabnikov A1 Slovenija ni ogrozil, so za N1 potrdili v A1 Slovenija.

A1 Hrvaška je nekaj minut pred 13. uro svoje uporabnike obvestil, da se je zgodil varnostni incident, v katerem so potencialno izpostavljeni podatki nekaterih uporabnikov. “Doslej smo ugotovili, da je vključenih manj kot 10 odstotkov skupnega števila uporabnikov A1 in da podatki o bančnih karticah in računih niso bili izpostavljeni,” so sporočili. Podatki o bančnih karticah in računih namreč niso v bazi, ki je bila napadena.

Z računalniško forenziko so doslej ugotovili, da so izpostavljena imena in priimki uporabnikov, naslovi, OIB in njihove telefonske številke. “Vse uporabnike, katerih osebni podatki so potencialno ogroženi, bomo neposredno obvestili,” so dodali in zagotovili, da intenzivno ugotavljajo vsa dejstva v zvezi z varnostnim incidentom.

Kot poroča srbski medij Telegraf.rs, pa naj bi posameznik oz. skupina, ki stoji za kibernetskim napadom, zahtevala 500 tisoč dolarjev (dobrih 437 tisoč evrov) v izbrani kriptovaluti, sicer bodo pridobljene podatke uporabnikov javno objavili. Hekerji so informacijo o napadu tudi sami sporočili medijem ter pri tem navedli, da so A1 napadli, saj naj ne bi spoštoval splošne uredbe o varovanju podatkov (GDPR).

Podatki uporabnikov A1 Slovenija na varnem

Pri preiskovanju dogodka že sodelujejo s policijo. “A1 Hrvaška jemlje to neprijetno situacijo skrajno resno in je takoj po prvih znakih suma nepooblaščenega dostopa do uporabniške baze preprečil nadaljnji nepooblaščen dostop in sprejel dodatne zaščitne ukrepe,” so sporočili. Zagotavljajo, da se varnostni incident ne more ponoviti in da dogodek ne bo vplival na storitve, ki jih ponujajo.

Kibernetski napad, katerega tarča je bil A1 Hrvaška, varnosti podatkov uporabnikov A1 Slovenija ni ogrozil, so za N1 potrdili v A1 Slovenija.

POP TV obsega napada še ne more oceniti

Hekerski napad na A1 Hrvaška se je zgodil dan za tem, ko so hekerji napadli slovensko medijsko hišo POP TV, ki trenutno obnavlja svoje poslovanje. Do nadaljnjega ne bodo mogli prenašati oddaj in športnih tekem v živo ter nalagati novih in zamujenih vsebin v videoteko, so zapisali na spletni strani 24ur.com.

Kot so zapisali, celotnega obsega napada še ne morejo oceniti. Trenutno vse svoje sile usmerjajo v to, da bodo njihovi glavni sistemi v najkrajšem času postavljeni v prvotno delovanje, kar bo omogočilo nemoteno delovanje televizijskih programov in spletnih strani, so še zapisali na spletni strani.

Na Nacionalnem odzivnem centru za kibernetsko varnost SI-CERT sicer obravnavajo okoli 60 podobnih napadov letno. Motivi so navadno finančno oškodovanje, za njimi pa stojijo organizirane kriminalne združbe.