Kakšno razdejanje je pred 76 leti povzročila atomska bomba v Hirošimi

Svet 06. Avg 202107:57 > 09:47 0 komentarjev

Mineva natančno 76 let, odkar je atomska bomba razdejala Hirošimo, pri tem pa je umrlo 80.000 ljudi. Letošnja obletnica poteka med olimpijskimi igrami v Tokiu, zato je Hirošima zaprosila, da bi to obeležili z minuto molka. Mednarodni olimpijski komite je prošnjo zavrnil.

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach je županu Hirošime na prošnjo za minuto molka odgovoril v pismu.

Kot je pojasnil tiskovni predstavnik komiteja Mark Adams, bo del nedeljske sklepne slovesnosti iger tudi spomin na žrtve tragedij, kot je bila Hirošima. Vendar pa športnikov in drugih udeležencev slovesnosti ne bodo pozvali, da bi spomin na ta dogodek počastili z minuto molka. Poudaril je, da so olimpijske igre nasploh eden največjih izrazov svetovnega miru.

Bach je že pred igrami obiskal Hirošimo in v tamkajšnjem parku miru položil venec.

76 let od eksplozije

Eksplozija atomske bombe nad Hirošimo je bila prva uporaba jedrskega orožja v vojaškem spopadu.

6. avgusta 1945 ob 8.15 po lokalnem času je nad tem japonskim mestom eksplodirala štiri tone težka bomba iz obogatenega urana, imenovana Little Boy oz. Deček, in uničila okoli 90 odstotkov mesta. Praktično takoj je umrlo  80.000 ljudi. Kasneje je za posledicami eksplozije skupno število žrtev doseglo 140.000.

Čez tri dni je podobna usoda doletela še mesto Nagasaki. Eksplozija bombe z imenom Fat man oz. Debelinko s plutonijevo sredico je zahtevala 40.000 smrtnih žrtev, za posledicami pa je kasneje umrlo še okoli 30.000 ljudi. Šest dni kasneje je Japonska kapitulirala in druga svetovna vojna se je končala tudi na azijsko-pacifiškem območju.

Minuta molka ob 8.15

Udeleženci okrnjene slovesnosti so za minuto obmolknili natančno ob 8.15 (1.15 po srednjeevropskem času), s čimer so obeležili trenutek, ko je nad tem japonskim mestom eksplodirala bomba.

Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v videosporočilu opozoril, da Hirošime ne definira le tragedija, ki se je zgodila. Poudaril je, da je odziv ljudi, ki so preživeli napad, dokaz, kako odporen je človeški duh. “Svoja življenja so posvetili deljenju svojih izkušenj in kampanji, da ne bo nihče drug delil podobne usode,” je dodal.

“Pred 76 leti je jedrska bomba prinesla neverjetno trpljenje, smrt in opustošenje ljudem Hirošime. Takšna tragedija se ne sme ponoviti,” je še povedal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!