Hrvaška policija naj bi odkrila hekerja, ki je napadel tamkajšnji A1

Svet 14. Feb 202220:03 > 21:55 0 komentarjev
digitalna komunikacija
Profimedia

Hrvaški policisti naj bi našli hekerja, ki je izvedel napad na ponudnika telekomunikacijskih storitev A1 Hrvaška, poroča hrvaška spletna stran 24sata. Napadalec naj bi bil mladoletnik, za podatke naj bi zahteval okrog 442 tisoč evrov v kriptovalutah. Po besedah direktorja SI-CERT Gorazda Božiča slovenski primer kibernetskega napada na televizijsko hišo Pro Plus ni povezan z napadom na Hrvaškem.

Za napadom na A1 Hrvaška naj bi stal mladoletnik iz Slavonskega Broda, poroča 24sata. Policisti so pri njem oziroma njegovi družini opravili hišno preiskavo in odkrili opremo, s katero je izvedel hekerski napad. V napadu naj bo pridobil osebne podatke najmanj sto tisoč naročnikov A1.

“Policisti oddelka za kibernetsko varnost so v sodelovanju s policisti preiskali dom domnevnega napadalca, ob tem pa še računalnike, pametni telefon in uporabniške račune. Oseba, ki je osumljena napada, je mladoletna, zato zaradi zasebnosti več informacij ne moremo posredovati,” 24sata povzema sporočilo hrvaškega ministrstva za notranje zadeve.

A1 Hrvaška je svoje uporabnike o napadu obvestila nekaj minut pred 13. uro preteklo sredo. Sporočili so, da se je zgodil varnostni incident, v katerem so potencialno izpostavljeni podatki nekaterih uporabnikov. V napadu so bila izpostavljena imena in priimki uporabnikov, naslovi, OIB (osebna identifikacijska številka) in njihove telefonske številke.

Heker je takrat tudi sam sporočil informacijo, da so napadli A1. Kot razlog za napad so navedli, da A1 naj ne bi spoštoval splošne uredbe o varovanju podatkov (GDPR).

Napad na A1 Hrvaška se je zgodil le dan po tem, ko so v Sloveniji hekerji napadli medijsko hišo Pro Plus. Po napadu so sporočili, da so jim vdrli v računalniški sistem in da je zaradi vdora okrnjeno delovanje televizijskega programa in spletne strani.

SI-CERT: Hrvaški napad ni povezan s slovenskim

Medtem slovenski premier še ni razrešen. Kot je povedal direktor SI-CERT Gorazd Božič, za zdaj ne morejo posredovati nobene nove informacije. Je pa za N1 potrdil, da napada na Hrvaškem in v Sloveniji nista povezana. To je sicer v pogovoru za N1 dejal tudi etični heker Milan Gabor, ki ga podjetja najemajo, da odkriva varnostne pomanjkljivosti v njihovih sistemih.

Kot je dejal, napada po njegovi oceni nista povezana, ker gre za dve različni metodi.

“Po mojem razumevanju je bila na Hrvaškem odtujena cela baza podatkov, v primeru Pro Plus pa je bil sistem zaklenjen,” je pojasnil Gabor.

Odgovore slovenske policije o preiskavi hekerskega napada na Pro Plus sicer še čakamo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!