N1 STUDIO: Preverjanje ukrepov tudi na hrvaških plažah

Svet 09. Jun 202108:55 > 16. Jun 2021 00:44

Hrvaška je med Slovenci izredno priljubljena počitniška destinacija in številni se pred poletno sezono sprašujejo, pod katerimi pogoji bodo lahko prečkali mejo in ponovno dopustovali pri južni sosedi. "Vsekakor pridite, Hrvaška je varna turistična destinacija," je v oddaji N1 STUDIO Slovencem sporočila hrvaška ministrica za turizem Nikolina Brnjac.

Kako bomo lahko prečkali mejo s Hrvaško, kakšni ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa so pri naši južni sosedi v veljavi in kako bomo letos na Hrvaškem varno dopustovali?

O tem je danes tekla beseda v N1 STUDIO z gostjo hrvaško ministrico za turizem Nikolino Brnjac, ki pravi, da so z začetkom letošnje turistične sezone zadovoljni. “Od začetka leta do danes smo imeli 1,3 milijone obiskov in več kot 4,8 milijonov nočitev. Res lahko rečemo, da smo domačo nalogo dobro opravili,” je poudarila.  

V letošnjem letu so bili med turisti na Hrvaškem najpogosteje Nemci, zatem Slovenci, Avstrijci, Bosanci, Poljaki in Čehi. Največ jih je prenočilo v hotelih, potem v zasebnih namestitvah in v kampih.

Hrvaška vlada je na začetku pandemije lansko leto sprejela ukrepe za ohranitev delovnih mest in vanje vložila več kot 10 milijard hrvaških kun. Zdaj bo vlada pomagala še turističnim agencijam, da se lahko čim bolje pripravijo na začetek sezone. O uvedbi turističnih bonov za vzpodbujanje domačega turizma, kot smo jih uvedli v Sloveniji, pa niso razmišljali, je pojasnila hrvaška ministrica za turizem.  

Lokacije z oznakami “varnega bivanja”

Konec preteklega leta so s Hrvaškim zavodom za javno zdravstvo začeli pripravljati projekt Safe stay, s katerim so povezali vse deležnike v turističnem sektorju. Podrobno so določili vse epidemiološke standarde, ki se jih morajo držati tako turistični ponudniki kot tudi vsi ostali obrati, vezani na turizem, denimo kulturne ustanove, pa tudi plaže. Če se zavežejo, da bodo upoštevali vse epidemiološke ukrepe, lahko brezplačno prejmejo oznako “Safe stay in Croatia”. 

Na tovrstnih obratih so namestili tudi QR-kode, ki jih bodo obiskovalci lahko skenirali s pametnimi telefoni in videli, katere epidemiološke ukrepe bi njihov ponudnik moral upoštevati. V primeru, da jih ne bo upošteval, ga bodo obiskovalci lahko prijavili ministrstvu za turizem in ponudnik bo svojo oznako “varnega bivanja” izgubil. 

Dodatne točke za testiranje turistov

“V sodelovanju z regionalnimi turističnimi skupnostmi smo uvedli tudi več kot tristo točk, kjer se bodo turisti lahko enostavno testirali na koronavirus in se tako čim bolj enostavno vrnili svoje države. Ko se bo s poletjem povečevalo število turistov, bomo točke za testiranje sproti dodajali, turistične ponudnike pa redno obveščali o njihovih lokacijah,” je izpostavila ministrica Brnjac. “Kar turist potrebuje so natančne informacije,” je dodala in poudarila, da so že v lanskoletni sezoni pridobili veliko dobrih izkušenj o organiziranju turističnega sektorja v času pandemije.

Z mejno policijo so govorili tudi o dodatnem cestnem pasu na mejnih prehodih, ki bi bil namenjen le turističnim prehodom meje in preprečevanju gneče. Že lansko leto so vzpostavili platformo Enter Croatia, na katero lahko turisti naložijo svoja covid potrdila. “Z obema ukrepoma bo vstop v Hrvaško močno olajšan, stanje na mejnih prehodih pa bomo v poletnih mesecih redno spremljali,” je poudarila. 

Slovenci do nepremičnin pod enakimi pogoji kot preko meje

Kot je omenila hrvaška ministrica za turizem, skupaj s hrvaškim podpredsednikom vlade Davorjem Božinovićem in slovenskim ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom redno iščejo rešitve, ki bi olajšale turistična potovanja in hkrati upoštevale epidemiološko sliko. “Moramo se zavedati, da je koronavirus še vedno z nami, četudi so številke okuženih dobre.” S Slovenijo so zato sklenili dogovor, da je za prečkanje meje dovolj en odmerek cepiva, od katerega mora preteči 22 dni, potrdilo o prebolelosti, ki ne sme biti starejše od 180 dni, in pa negativni hitri oziroma PCR test. 

Slovenci lahko do svojih nepremičnin na Hrvaškem dostopajo pod enakimi pogoji, ki veljajo za prestopanje meje, pod istimi pogoji pa lahko obiskovalci pridobijo tudi digitalno potrdilo o covidu. 

Pogoji za vstop na Hrvaško
N1

“Odgovorni smo vsi”

Ministrica je turiste in dopustnike pozvala k nošenju zaščitnih mask v notranjih prostorih in siceršnjem upoštevanju ukrepov tekom celotnega dopusta, tudi na plaži, kjer se lahko proti koronavirusu zavarujemo z vzdrževanjem ustrezne razdalje med brisačami. “Zagotovo bomo upoštevanje ukrepov preverjali tudi na plažah. Vse pozivamo, da se držijo epidemioloških ukrepov. Koronavirus je še vedno prisoten, vsi se moramo zavedati okoliščin in se ukrepov držati sami. Odgovorni smo vsi,” je izpostavila. 

Po njenih besedah v prejšnji poletni sezoni niso zabeležili niti ene okužbe, ki bi jo lahko povezali s turizmom. Ministrica se je pohvalila, da so se vsi ponudniki držali ukrepov, s projektom Safe stay pa jih želijo k temu še bolj vzpodbuditi. “Samo tako imamo lahko tako dobre rezultate,” je povedala.

Kot pravi, so bili tudi eni izmed prvih, ki so začeli organizirano cepiti vse, ki so vključeni v turizem, danes pa je nekaj županij že precepljenih. “Majhna nepazljivost lahko povzroči rast števila okuženih,” je poudarila, zato redno opravljajo nadzore na terenu, celoten turistični sektor izobražujejo o vzdrževanju varnosti in nadaljujejo s cepljenjem. 

“Koronavirus je seveda spremenil celotno paradigmo potovanja. Turisti bežijo od masovnega turizma, iščejo lokacije, kjer so lahko varni. Ankete so pokazale, da se spreminjajo turistične poti. Hrvaška je tukaj v prednosti, saj imamo obalni in celinski turizem,” je pojasnila hrvaška ministrica za turizem Nikolina Brnjac. 

“Vsekakor pridite, Hrvaška je varna turistična destinacija, ponudimo lahko veliko, od aktivnega do doživljajskega turizma. Za nas je najpomembnejša varnost turistov in vsekakor se bomo potrudili, da Hrvaška tudi ostane varna destinacija,” je sporočila slovenskim turistom. 

Poglejte celotno oddajo N1 STUDIO tudi na tej povezavi: