Hrvaška za turiste uvaja eko takso

Svet 04. Maj 202319:44 1 komentar
Hrvaška
PROFIMEDIA

Ponekod na Hrvaškem bodo morali turisti s prihodnjim letom plačati okoljsko dajatev oziroma t. i. ekološko takso. Kako visoka bo dajatev, za zdaj še ni znano, bi pa bila po neuradnih informacijah lahko primerljiva s turistično takso, ki znaša od enega do treh evrov na nočitev.

S prihodnjim letom, ko bo na Hrvaškem v veljavo stopil novi zakon o turizmu, bo naša južna soseda uvedla okoljsko dajatev za turiste in enodnevne obiskovalce, je pisanje Večernjega lista povzela Nova.rs.

Lokalne oblasti bodo določile, v katerih krajih bo dajatev predpisana in v katerih ne, mesta in občine pa bodo nato določili višino takse ter časovno obdobje, v katerem bo dajatev veljala. Podrobnejše smernice bo predpisoval že omenjeni novi zakon o turizmu.

Turisti na Hrvaškem sedaj plačajo turistično takso, ki na noč znaša od enega do treh evrov. Njena višina je odvisna od destinacije in obdobja turistične sezone. Kot piše Nova.rs, uradnih informacij o višini napovedane eko takse sicer še ni, a kot je za Večernji list povedala hrvaška ministrica za turizem Nikolina Brnjac, bi lahko dajatev znašala toliko kot turistična taksa.

“Dejstvo je, da so nekatere destinacije preobremenjene, za nekatere pa enodnevni obiskovalci predstavljajo velik problem. Vsekakor pa zaradi prevelikega števila ljudi trpijo naravna in kulturna dediščina ter življenje lokalnega prebivalstva. In turizem ne sme cveteti na račun domačinov, kar je na splošno smer našega turističnega zakona,” je dejala ministrica Brnjac. Zakon bo hrvaško ministrstvo za turizem in šport po poročanju hrvaških medijev kmalu poslalo v javno obravnavo.

Na Hrvaškem, ki zaradi množičnega obiska turistov vsako leto bolj poka po šivih, sicer načrtujejo celovito reformo upravljanja razvoja hrvaškega turizma. Cilj reforme je spodbuditi trajnostni in regionalno bolj uravnotežen razvoj turizma, vsi ukrepi in aktivnosti pa morajo biti okoljsko, družbeno in ekonomsko vzdržni, je navedbe hrvaškega ministrstva za turizem in šport povzel Index.hr.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje