Hrvaškemu poslancu prepovedali vstop v Srbijo, Zagreb ogorčen

Svet 06. Feb 202315:52 2 komentarja
Marijan pavliček
N1

Vodji konservativne hrvaške stranke Marijanu Pavličeku so v soboto prepovedali vstop v Srbijo. "Srbski cariniki in policisti so bili korektni, razen tega, da sem tri ure sedel v avtomobilu kot nekakšen kriminalec," je komentiral Pavliček in doda, da so mu na koncu prinesli odločitev, ki mu prepoveduje vstop v Srbijo, ker da "ogroža varnost države in njenih državljanov".

Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je srbskemu kolegu Ivici Dačiću izrazil nezadovoljstvo, potem ko so vodji konservativne stranke Hrvaški suverenisti Marijanu Pavličeku v soboto prepovedali vstop v Srbijo, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Hrvaško zunanje ministrstvo je vročilo tudi protestno noto srbski veleposlanici v Zagrebu.

“Minister Grlić Radman je včeraj, takoj ko je izvedel za navedeni primer, kontaktiral kolego Ivico Dačića in mu izrazil nezadovoljstvo zaradi ravnanja s hrvaškimi državljani, ki jim prepovedujejo ali otežujejo vstop v Republiko Srbijo,” so sporočili s hrvaškega zunanjega ministrstva za Hino.

Protestno noto je zunanje ministrstvo izročilo tudi srbski veleposlanici v Zagrebu Jeleni Milić, ki so jo danes zjutraj povabili na razgovor.

Poslanec skrajno konservativne stranke in član parlamentarnega odbora za Hrvate zunaj Hrvaške Marijan Pavliček se je na povabilo hrvaškega kulturno-umetniškega društva Antun Sorgg v soboto odpravil na kulturni dogodek v Vojvodini, a mu srbska policija ni dovolila vstopa v državo, je v nedeljo poročal hrvaški časnik Večernji list.

“Srbski cariniki in policisti so bili korektni, razen tega, da sem tri ure sedel v avtomobilu kot nekakšen kriminalec,” je Pavliček povedal za časnik. Dodal je, da so mu na koncu prinesli odločitev, ki mu prepoveduje vstop v Srbijo, ker da “ogroža varnost države in njenih državljanov”.

Pavliček je še dejal, da ne pozna razloga za zavrnitev vstopa v državo, in ocenil, da gre za popolnoma politično odločitev srbskih oblasti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje