Hrvaški biser, ki ga številni imenujejo kar “najlepši otok na svetu”

Potovanja 09. Avg 202305:48 0 komentarjev
Plaža Sutmiljhoska
PROFIMEDIA

Očarljive oljke, vinska trta, gosto porasel gozd, skriti zalivi ... To je le nekaj naravnih lepot, zaradi katerih so mnogi hrvaški otok Mljet oklicali za najlepši otok na svetu.

Legenda pravi, da je Mljet mitski otok Ogigija, na katerem je opevani starogrški junak Odisej doživel brodolom. Boginja lepote Kalipso se je noro zaljubila v Odiseja, ga tam zaprla v jamo in v ujetništvu držala sedem let, dokler ga ni po Zevsovem naročilu končno osvobodila. Dno jame, ki iz morja spominja na luknjo v tleh, je danes napolnjeno z morsko vodo in velja za eno najbolj priljubljenih otoških znamenitosti, do katere vodijo strme stopnice, poroča portal punkufer.dnevnik.hr.

Navdušenci nad starodavnimi miti so dolga leta ugibali, na katerem od sredozemskih otokov je bil ujet Odisej, pa tudi kje je apostol Pavel našel zavetje pred nevihto. Eden od namigov, ki jih je pripeljal na Mljet, je bilo njegovo ime, na katero so naleteli ob prebiranju tamkajšnje mestne kronike. Ime Melita so sicer najprej povezali z Malto, vendar se nadaljnji opisi niso ujemali z otoško državo v južnem Sredozemskem morju, zato so bili raziskovalci enotni, da gre za hrvaški biser.

Ena od anekdot pripoveduje, kako je Pavla v roko ugriznila kača. To je raziskovalce spet obrnilo proč od Malte in jih pripeljalo bližje Mljetu. Medtem ko kač na Malti namreč nikoli ni bilo, jih je na hrvaškem otoku mrgolelo. Kače so kasneje z otoka iztrebili mungosi, majhni kopenski sesalci iz družine Herpestidae.

Raj, kjer so zaklad zakopali pirati

Mljet naj bi bila tudi priljubljena točka grških mornarjev, ki so se na otoku osvežili in odpočili. Na to namigujejo ostanki potopljenih ladij in amfor, ki so jih našli ob obali. Ne le mornarji, na otok naj bi zašli tudi pirati, ki so tu skrivali ukraden zaklad. Nakit in okraski so ležali po vsem otoku.

Otok so mnogi oklicali za najlepši otok vseh morij in oceanov. Naziv so mu nadeli zaradi očarljive narave, ki je posejana z oljkami, vinskimi trtami, gostimi gozdovi in slanimi jezeri. Piko na i postavi še bogata kulturna dediščina. Otok se lahko pohvali z Benediktinskim samostanom na otočku Marija in rimsko palačo, ki je po velikosti takoj za palačo v Splitu in puljski areni.

Pravi magnet za obiskovalce so tudi plaže in skriti zalivi, ki se razprostirajo po otoku. Eden največjih biserov je plaža Blace (Limuni). Peščena laguna, ki je dolga približno en kilometer, je obrnjena proti jugu na odprto morje. Do nje pridete po makadamski cesti, ki vodi proti priljubljenemu naselju Saplunaro. Tisti pa, ki najraje poležavate na kamenčkih, zagotovo ne smete zgrešiti čudovite Suthimoljske plaže.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!