Hrvaški kapitan rešil dečka, ki je dva dni na morju preživel v manjšem gumenjaku

Svet 10. Avg 202209:28 > 20:55
Reševanje dečka iz morja
Pomorska škola Zadar/FACEBOOK

Hrvaški mediji poročajo o hrvaškem kapitanu, ki je s posadko iz morja v bližini tunizijske obale rešil dečka. Ta je na gumijastem čolnu na odprtem morju plul dva dni, v tem času pa naj bi ga zaobšlo več ladij, katerih posadke mu na pomoč niso priskočile. Ko ga je hrvaška ekipa rešila, je najprej poklical mamo in ji sporočil, da je živ.

Zadrska pomorska šola je na Facebooku izpostavila uspeh enega od nekdanjih učencev. Kapitan Vladimir Šeparović, ki je to šolo obiskoval, je namreč s posadko iz morja v bližini tunizijskega mesta Kelibia rešil dečka na gumijastem čolnu. Kot so zapisali v pomorski šoli, je bil deček na morju izgubljen dva dni, za njim pa je že stekla obsežna iskalna akcija.

Hrvaška ekipa ga je zagledala, ko je bil od najbližje obale oddaljen približno 60 navtičnih milj, kar je več kot 110 kilometrov. V dveh dneh, ki jih je preživel na morju, naj bi ga zaobšlo veliko ladij, katerih posadke pa mu na pomoč niso priskočile. Deček je sicer imel vesla za upravljanje gumijastega čolna, a je bil na morju sam. Kako se je tam znašel in kam je bil namenjen, še ni uradno znano.

Ko ga je ekipa pod taktirko kapitana Šeparovića rešila iz morja, je deček najprej poklical mamo in ji sporočil, da je živ, poročajo hrvaški mediji.

Pomorska šola je zapisala, da je ponosna na svoje sedanje in nekdanje učence, pa tudi kapitan je izpostavil, da je ponosen na sodelavce, ki so mu pomagali rešiti dečka v težavah. Mnogi komentatorji so na družbenih omrežjih zapisali, da šola vzgaja ne le dobre pomorce, ampak tudi dobre ljudi.

Takšna reševanja so ob tunizijski obali sicer pogosta, večinoma gre za reševanje prebežnikov, ki skušajo doseči obalo katere od držav na repu Evrope. Le pred nekaj dnevi so mediji poročali, da je tunizijska obalna straža prestregla 250 migrantov, ki so v nevarnih razmerah skušali doseči Italijo, julija pa so poročali o 455 migrantih, ki so prav tako želeli doseči italijansko obalo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.