Hrvat, ki se bo vrnil v domovino in odprl podjetje, bo lahko dobil 26.000 evrov

Svet 22. Dec 202115:05 0 komentarjev
Andrej Plenković
PROFIMEDIA

Hrvaški premier Andrej Plenković je napovedal sklop ukrepov z imenom 'Izberem Hrvaško', s katerim bodo finančno spodbudili tiste Hrvate, ki so zadnja leta delali v drugih državah Evropske unije. Če se bodo vrnili v domovino in na Hrvaškem odprli svoje podjetje, bodo od države lahko dobili več kot 26 tisoč evrov.

Hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković je ob današnjem obisku podjetja KFK v hrvaškem naselju Rugvica predstavil tudi sklop ukrepov z imenom ‘Izberem Hrvaško’. Gre za finančno spodbudo tistim, ki so se zaradi dela odpravili v druge države Evropske unije (EU), tam ostali vsaj eno leto in se zdaj želijo vrniti nazaj v svojo domovino, kjer bi odprli svoje podjetje. Kot je napovedal hrvaški premier, bodo njihovo vrnitev domov spodbudili z denarjem.

Nekdo, ki je denimo kot vodovodni inštalater zadnja leta delal v Nemčiji in tam pridobival znanje, bo za vrnitev na Hrvaško lahko skupno prejel največ 200 tisoč kun, kar je več kot 26 tisoč evrov, poroča N1 Hrvaška. “To je spodbuda za nekoga, ki se sam težko postavi na noge. Je začetni zagon, ki bo ljudi motiviral, da se vrnejo,” je pojasnil hrvaški premier. Ukrep bo na voljo od 1. januarja 2022, hrvaški zavod za zaposlovanje pa naj bi ga sprejel prihodnji teden.

Plenković je dodal, da gre za nadgradnjo ukrepa o financiranju samozaposlenih, s katerim lahko posamezniki v roku dveh let prejmejo spodbudo za samozaposlitev v višini 150 tisoč kun (skoraj 20 tisoč evrov). Če bodo posamezniki svoje podjetje na Hrvaškem odprli po vrnitvi iz drugih držav EU, bodo za to prejeli še dodatnih 50 tisoč kun (dobrih 6.600 evrov).

Po besedah Plenkovića je sam ukrep za samozaposlovanje kar 85 odstotkom tistih, ki so svoje podjetje odprli v letih 2018 in 2019, omogočil, da so ostali na trgu.

Koliko Hrvatov dela v državah EU, še ni znano

Na vprašanje, ali meni, da lahko ti ukrepi dosežejo tudi ljudi, ki imajo v tujini uspešna delovna mesta in številne ugodnosti, je Plenković odgovoril, da ne vidi, zakaj ne. “S tem ukrepom dajemo tistim, ki so odšli v eno izmed članic EU, motiv, da se vrnejo,” je pojasnil. “Po mojem mnenju je to dober ukrep. Nekateri se bodo vrnili, nekateri ne, bomo videli. To je korak naprej za tiste, ki se želijo vrniti, možnost imajo vsi, ki imajo dober poslovni načrt,” je dejal. Plenković je dodal, da bi ukrep uvedli že prej, če ne bi bilo koronavirusa, in da so ga dobro premislili.

In res je hrvaški premier odločitev napovedal že marca 2020 na kongresu svoje stranke HDZ v Splitu. Člani stranke so napoved ukrepa takrat pozdravili z bučnim aplavzom.

Plenković je dodal, da v tem trenutku nima podatkov o tem, koliko Hrvatov dela v drugih državah EU, bo pa to znano, ko bodo objavljeni rezultati popisa stanovalcev.

Finančna spodbuda tudi za selitev znotraj Hrvaške

Dodatna finančna spodbudba bo na voljo tudi tistim, ki se želijo s svojim podjetjem preseliti znotraj Hrvaške, in sicer z bolj razvitih na manj razvita področja. Na prvotno spodbudo za samozaposlitev v višini 150 tisoč kun (skoraj 20 tisoč evrov), bodo prejeli še dodatnih 25 tisoč kun (dobrih 3.300 evrov) spodbude.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!