Hrvati bodo rušili cestninske postaje: kako boste lahko kupili njihovo vinjeto?

Svet 28. Jan 202316:53 7 komentarjev
PROFIMEDIA

Kot smo že poročali, bo pot na hrvaško morje, kamor se vsako leto na dopust odpravi na tisoče Slovencev, kmalu hitrejša. Najkasneje do konca leta 2024 naši južni sosedje namreč nameravajo porušiti cestninske postaje in uvesti elektronsko vinjeto. Kje in kako bo možno elektronsko vinjeto kupiti? Koliko bo stala?

Po uradnih napovedih naj bi nov sistem cestninjenja na Hrvaškem zaživel najkasneje do konca leta 2024. Da bi se to tudi dejansko zgodilo, se na Hrvaškem na to že pospešeno pripravljajo.

Po poročanju Jutarnjega lista so se na ravni hrvaškega prometnega ministrstva dogovorili, da bodo enak sistem cestninjenja na hrvaških avtocestah uporabljali vsi trije koncesionarji – HAC, BINA Istra in Avtocesta Zagreb-Macelj.

Preberite še: Objavljamo posnetke nedavnega prometnega kaosa v Sloveniji: kaj se dogaja na naših cestah? 

Uporabniki pa bodo lahko izbirali med dvema možnostma: ENC napravo (elektronsko plačevanje cestnine) ali pa branjem registrskih tablic. Prvi sistem Hrvati že poznajo in je zelo podoben ABC sistemu, ki smo ga pred leti imeli tudi v Sloveniji.

Sistem kamer, ki bodo brale registrske tablice oziroma odčitale podatke z ENC naprave, bo moral poleg tega, zagotavljati tudi podatke o barvi vozila, njegovi prostornini, profilu vozila in oceni, koliko časa vozilo potrebuje za vožnjo med posameznimi kontrolnimi točkami na avtocesti.

Sistemi naj ne bi bili postavljeni na mestih, kjer danes stojijo cestninske postaje, temveč na portalih znotraj avtocestnega omrežja, kar pomeni, da si bodo vozniki ENC napravo ali pa elektronsko vinjeto lahko uredili tudi po vstopu na avtocesto.

Kako do elektronske vinjete na Hrvaškem in koliko bo stala?

Vozniki se bodo lahko s kreditno kartico registrirali na posebnih avtomatih, ki bodo postavljeni na namenskih prometnih pasovih in bencinskih črpalkah. Registracija bo možna tudi preko aplikacije, spletne strani in na POS terminalih na bencinskih servisih.

Tam bo prav tako možno kupiti ENC napravo. Tisti, ki ENC napravo že imajo, jo bodo lahko uporabljali naprej, vendar jo bo treba vezati le na eno registrsko tablico (zdaj je ENC napravo možno uporabljati za več avtomobilov).

PROFIMEDIA

Jutarnji list poroča še, da bo nov sistem cestninjenja koncesionarjem omogočal različnih tarifnih modelov zaračunavanja. Cene, ki še niso določene,  pa naj bi bile odvisne od tega, ali se boste po avtocesti peljali podnevi ali ponoči, na delovni dan ali med vikendom, med turistično sezono ali izven nje.

Cene naj bi se razlikovale tudi od regije do regije, Hrvati pa naj bi nameravali uvesti tudi posebne popuste za bolj ekološka vozila.

Kakšne bodo kazni?

Višina globe za kršitelje še ni določena, bodo pa nadzor na avtocestah izvajali koncesionarji, ki bodo oblikovali posebne mobilne ekipe za nadzor.

Največ težav po navedbah Jutarnjega lista pričakujejo z vozniki iz Srbije, Črne gore in Bosne in Hercegovine. Če se bo voznikom nadzoru uspelo izmuzniti in Hrvaško zapustiti, bodo njihove podatke zabeležili v sistem, kršitelje pa ob ponovnem vstopu na Hrvaško ustavili in oglobili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje