Hrvati na strmoglavljenem brezpilotnem letalu našli dele bombe

Svet 13. Mar 202213:28 > 15:18 0 komentarjev
Brezpilotno letalo
Slavko Midzor/PIXSELL/BOBO

Na kraju, kjer je v petek zvečer v Zagrebu strmoglavilo brezpilotno letalo, so našli sledi eksploziva. Po besedah obrambnega ministra Maria Banožića so našli dele zračne bombe sovjetske izdelave. Ključno vprašanje od petka ostaja, ali je letalo rusko ali ukrajinsko, a odgovora do zdaj še ni. Hrvaška s preiskavo nadaljuje, računajo, da bo pot letala razkrila poškodovana črna skrinjica.

Hrvaški minister za obrambo Mario Banožić in načelnik generalštaba hrvaških oboroženih sil Robert Hranj sta spremljala odstranjevanje brezpilotnega leta, ki je v petek zvečer strmoglavil v Zagrebu. K odstranitvi je treba pristopiti previdno, je povedal minister Banožić, saj obstaja možnost, da je bil v letalu eksploziv. Pričakuje, da bo koristne informacije dala črna skrinjica in da bo mogoče rekonstruirati let.

“Najdene so bile sledi razstreliva in sledi, ki kažejo, da ne gre za izvidniško letalo. Na letalu smo našli dele zračne bombe, ki je bila izdelana v Sovjetski zvezi,” je povedal Banožić. Za kakšno vrsto bombe gre in kakšen je bil njen namen, bo, tako minister, mogoče povedati po analizi. “Za zdaj lahko rečemo le, da je bila bomba uporabljena na letalih, ki so bila sovjetske izdelave,” je dodal.

“Območje je varno, tu ni eksploziva. Območje bosta pregledala tako ministrstvo za notranje zadeve kot vojaška policija, letalo je že bilo odpeljano,” je povedal. Delce razstreliva so opazili včeraj ob začetku izkopavanj. Poudaril je, da sam prisostvuje izkopavanju in bo tukaj ostal do konca.

Ključno vprašanje je, ali je letalo rusko ali ukrajinsko, a do zdaj odgovora nanj ni. Po besedah Banožića obstajajo elementi, ki kažejo na obe možnosti.

Novinarji so ministra povprašali o nasprotujočih si izjavah, ki so jih včeraj podale pristojne službe. Minister je odgovoril, da so bile izjave podane na podlagi preliminarnih podatkov. Več informacij o letalski bombi bo znanih po končani analizi, pravi, takrat pa bodo tudi informirali zvezo Nato.

Na vprašanje, ali bi to lahko ocenili kot napad na Hrvaško, je Banožić odgovoril, da je prepričan, da bo mogoče ugotoviti, od kod je letalo prišlo. Dodal je, da je bilo letalo predelano, a je prepričan, da bo mogoče izvleči podatke iz črne skrinjice, kljub njenim poškodbam. Dodal je, da Hrvaška ni zadovoljna z odzivom sosednjih držav, ki so letalo zaznale veliko prej. Kot smo že pisali, je letalo v hrvaški zračni prostor prispelo po tem, ko je že prečkalo Madžarsko in Romunijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!