Huda neurja in tornadi razdejali vzhod ZDA, umrlo šest ljudi

Svet 10. Dec 202308:48 1 komentar

Neurja s silovitim vetrom in več tornadov so v soboto zajela vzhod ZDA. Najhuje je bilo v zvezni državi Tennessee, kjer je umrlo šest ljudi. Močan veter je rušil stanovanja, prevračal avtomobile in trgal električno napeljavo. Vremenoslovci svarijo, da bo vzhod države tudi danes na udaru neurij.

V ameriški zvezni državi Tennessee so v soboto divjali tornadi in močne nevihte, ki so povzročile ogromno škode in vzele življenje šestim ljudem. Več ljudi je bilo tudi poškodovanih in odpeljanih v bolnišnico. Kot poroča CNN, so neurja in zračni vrtinci prevračali avtomobile, rušili stavbe, trgali električne kable in podirali drevesa.

Močno prizadeto je bilo mesto Clarksville na severu Tennesseeja, kjer so umrli trije ljudje. Po besedah tamkajšnjega župana, ki je razglasili izredne razmere, so iskalne akcije pogrešanih potekale še v soboto zvečer. Še trije ljudje so umrli v mestu Madison, škodo pa so neurja povzročila tudi po drugih mestih. Po poročanju tiskovne agncije Reuters je bilo v zvezni državi v soboto zvečer brez elektirke okoli 80.000 odjemalcev.

Nacionalna meteorološka služba je po pisanju CNN zaznala dva velika in nevarna tornada, ki sta prečkala okrožji Montgomery in Gibson. Slabo vreme z neurji je zajelo široko območje vzhodnega dela ZDA, od Mehiškega zaliva do meje s Kanado.

Medtem ko ljudje v Tennesseeju pospravljajo sobotno razdejanje, so nove nevihte na vzhodu države napovedane tudi danes. Do večera so možne nove hude nevihte z rušilnim vetrom, ki bo v sunkih celo presegel sobotne hitrosti, in kratkotrajnimi tornadi, najhuje pa naj bi bilo popoldne. V noči na ponedeljek bo na severovzhodu dež prešel v sneg in zmrzal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje