Humanitarna kriza: Palestinci na severu Gaze na dan zaužijejo le 245 kalorij

Svet 05. Apr 202419:31 > 19:52 5 komentarjev
Lačen otrok v Gazi
Foto: PROFIMEDIA

Humanitarne organizacije že dlje časa Izrael obtožujejo, da ovira dobavo pomoči v Gazo. Po podatkih organizacije Oxfam so Palestinci na severu Gaze od januarja v povprečju zaužili le 245 kalorij na dan.

Medtem ko so čedalje glasnejši pozivi mednarodne skupnosti Izraelu, da preneha z napadi na civiliste in humanitarne delavce ter omogoči dostavo pomoči na sever Gaze, je humanitarna organizacija Oxfam objavila poročilo, ki priča o nečloveških razmerah, v katerih na severu Gaze živi več kot 300.000 tam ujetih ljudi.

Kot navajajo v poročilu, so bili ljudje na severu Gaze od januarja prisiljeni preživeti s povprečno 245 kalorijami na dan, kar je manj kot pločevinka fižola, so zapisali v poročilu.

Takšna količina hrane po navedbah Oxfama predstavlja manj kot 12 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa, ki znaša približno 2.100 kalorij na osebo. Ob tem so izpostavili tudi odločitev izraelske vlade, ki je agenciji ZN za Palestince UNRWA, ki je Gazi doslej zagotovila daleč največ pomoči, prepovedala dostavo njihovih humanitarnih konvojev na sever Gaze.

Ljudje jejo divje rastline in zelišča

Oxfam v poročilu ugotavlja še, da je skupna dovoljena dostava hrane v Gazo za celotno več kot 2-milijonsko prebivalstvo od lanskega oktobra v povprečju znašala le 41 odstotkov dnevnih potrebnih kalorij na osebo.

“Izraelska vlada že skoraj dve desetletji natančno ve, koliko dnevnih kalorij je potrebnih za preprečevanje podhranjenosti v Gazi, saj je v dokumentu ‘Poraba hrane na območju Gaze – Rdeča črta’ to izračunala glede na starost in spol. Ne samo, da je uporabila višji izračun 2.279 kalorij na osebo, upoštevala je tudi proizvodnjo hrane v Gazi, ki jo je izraelska vojska zdaj praktično izničila,” so zapisali v Oxfam in dodali, da so praktično vsi ujeti civilisti na severu Gaze izpostavljeni ekstremni lakoti in za preživetje pojedo vse, kar najdejo. Pogosto so to le kakšne užitne divje rastline ali zelišča.

“Več kot milijon ljudi se sooča s katastrofalnim pomanjkanjem hrane. Grozljivo je, da otroci umirajo zaradi lakote in podhranjenosti, ki jo pogosto poslabšajo še bolezni,” so še zapisali v poročilu.

podhranjeni otroci v gazi
Foto: Mohammed Salem/REUTERS

Slovenija v VS ZN odločno za neovirano dostavo humanitarne pomoči

Stradanje prebivalstva lahko ustavi le konec oboroženih spopadov, pa je na zasedanju Varnostnega sveta ZN o tveganju lakote v oboroženih spopadih in napadih na humanitarne delavce povedal slovenski veleposlanik Samuel Žbogar. Ostro je obsodil napade na humanitarne delavce, ki jih je označil za najboljše, kar lahko človeštvo ponudi.

Zasedanje so sklicale Alžirija, Slovenija, Gvajana in Švica po tem, ko so v izraelskem napadu v začetku tedna umrli humanitarni delavci organizacije World Central Kitchen. Predstavniki ZN so sicer uvodoma člane Varnostnega sveta seznanili s celovitim položajem glede vpliva oboroženih spopadov na lakoto po svetu.

To je sprožilo kritike alžirskega veleposlanika na račun posebne predstavnice generalnega sekretarja ZN za otroke v oboroženih spopadih Virginie Gamba, ki ni omenila trpljenja otrok v Gazi, ampak je govorila o drugih kriznih žariščih, kot sta Jemen in Afganistan. Večina govornikov je dala poudarek Gazi.

podhranjeni otroci v gazi
Foto: Mohammed Salem/REUTERS

Žbogar je kolege v Varnostnem svetu pozval, naj si zamislijo, kako bi bilo, da bi se sestajali v Gazi, kjer mesec dni ne bi dobili hrane in bi skupaj z lastnimi otroci čakali na nujno humanitarno pomoč. “Morda bi morali imeti sestanek v Gazi. Ampak imamo ga v Varnostnem svetu, kjer se zavedamo, da lahko grozečo lakoto preprečimo,” je dejal Žbogar. Zatrdil je, da lahko lakoto, ki se uporablja kot orožje, ustavi le takojšnje premirje.

Lakoto lahko prepreči tudi neovirana dostava humanitarne pomoči in obnova zdravstvenih in drugih storitev, je še dejal. Izrael pa je pozval, naj spoštuje odločitev Meddržavnega sodišča o zaščiti civilistov Gaze ter resolucije Varnostnega sveta. Ob tem je poudaril, da so odločitve sodišča in resolucije zavezujoče.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje