Janša izgubil na ustavnem sodišču: “Zmaga za vse novinarke!”

Slovenija 05. Apr 202415:43 > 19:09 22 komentarjev
Janez Janša
Borut Živulović/BOBO

Ustavno sodišče je zavrnilo pritožbo Janeza Janše na sodbo o žaljivem tvitu o novinarkah TV Slovenija Mojci Šetinc Pašek in Eugeniji Carl. Janša je namreč trdil, da mu je bila v sojenju kršena pravica do enakega varstva pravic in pravica do svobode izražanja. Carl je odločitev sodišča pozdravila in zapisala: "Zmaga za vse novinarke!"

Ustavno sodišče je zavrnilo ustavno pritožbo Janeza Janše na odločitev vrhovnega sodišča v zvezi z žaljivim tvitom prvaka SDS marca 2016 o novinarkah TV Slovenija. V tvitu je predsednik SDS Mojco Šetinc Pašek in Eugenijo Carl med drugim označil za “odsluženi prostitutki”. Šest ustavnih sodnikov je glasovalo za zavrnitev, trije so bili proti, poroča Dnevnik.

Janša je v pritožbi med drugim trdil, da mu je bila kršena pravica do enakega varstva pravic s tem, ko naj zaradi nepravilne vročitve tožbe ne bi mogel sodelovati in se izjavljati v postopku pred sodiščem prve stopnje, ampak je bila zoper njega izdana zamudna sodba.

Ustavni sodniki pa so ugotovili, da je vročevalec sodno pošto poskušal osebno vročiti Janši in nato pošiljko pustil na pošti. Ker Janša sodne pošte ni prevzel v 15-dnevnem roku, je nastopila fikcija vročitve. Po mnenju ustavnih sodnikov ni dvoma, da “je bila vročitev tožbe pritožniku opravljena na zakonit način in tako, da so mu bile zagotovljene realne možnosti, da bi se lahko pravočasno seznanil z odprtim sodnim postopkom”.

Janša, Šetinc Pašek in Carl
Janša in novinarki Carl ter Šetinc Pašek (Bobo)

Janša je v pritožbi trdil še, da je vrhovno sodišče kršilo njegovo pravico do svobode izražanja, ker je ni ustrezno uravnovesilo s pravico nasprotne udeleženke do časti in dobrega imena.

Sodniki so v odločbi zapisali, da ustavno sodišče pripisuje velik pomen svobodi izražanja izvoljenega predstavnika ljudstva, vendar pri tem ni pomemben le status avtorja izjave, ampak tudi druge okoliščine primera, kot so vsebina, oblika in širši kontekst sporne izjave. Poudarili so, da je izraženo mnenje izvoljenega predstavnika ljudstva visoko varovano le, dokler prispeva k razpravi o pomembni družbeni temi, torej dokler ne vsebuje žaljivih izjav “ad personam”, ki ne prispevajo k razpravi v javnem interesu.

“Položaj politika oz. poslanca denimo ni olajševala okoliščina, ko gre za govor, ki spodbuja sovraštvo, ki temelji na verskih, etičnih ali kulturnih predsodkih in ki je grožnja socialnemu miru in politični stabilnosti v demokratičnih državah,” so zapisali in dodali, da je zelo pomembno za politike, ko se izražajo v javnosti, da se izogibajo komentarjem, ki spodbujajo nestrpnost.

Sodniki pa so po poročanju Dnevnika na to odgovorili, da je bil sporni tvit “tako kritika domnevne pristranskosti javnega medija ter njegovih novinark in urednic kot tudi poskus osebne diskreditacije”.

Proti so glasovali ustavni sodniki Klemen Jaklič, Rok Svetlič in Marko Šorli, ob tem je Svetlič podal odklonilno ločeno mnenje. Svetlič v odklonilnem ločenem mnenju, ki se mu je pridružil tudi Jaklič, zapisal, da je vrhovno sodišče v identičnem historičnem dogodku sprejelo dve diametralno nasprotni sodbi, kar po njegovih besedah lahko povzroči, da ostala sodišča lahko v podobnih primerih odločijo karkoli. Dodal je, da ustavno sodišče v tem ni prepoznalo kršitve in se sklicevalo na to, da en primer ne predstavlja ustaljene sodne presoje in da sodišče ni absolutno vezano na pretekle odločitve. Z navedenima meriloma se Svetlič strinja, a ocenjuje, da sodba vrhovnega sodišče predstavlja eklatantno kršitev obeh meril.

“Zmaga za vse novinarke!”

Eugenija Carl se je na odločitev sodišča odzvala z besedami: “Zmaga za vse novinarke! Za vse ženske.” Zapisala je, da je ustavno sodišče potrdilo sodbo vrhovnega sodišča in nižjih sodišč. “Šlo je za nedopusten poseg v osebno in profesionalno integriteto. Vsi pravni manevri avtorja zavržnega tvita ne morejo ne zmanjšati teže zapisa, niti ga relativizirati. Da se ga, skratka, ne da normalizirati. Sploh, ker gre za vplivnega političnega liderja. Ki bi moral biti moralni in profesionalni zgled, v resnici pa se je izkazal kot oseba, ki želi prakticirati moč – nad ženskami v osebnem in profesionalnem oziru – in jih spremeniti v vrečo za sproščanje frustracij.”

“Ni mi bilo lahko v teh skoraj osmih letih sodnega vrtiljaka, a mi ni žal,” je zapisala na Facebooku in nadaljevala, “Ena lekcija bo morda rodila druge. Še je upanje, da kot družba ne potonemo v blatu. Verjamem v to!”

Ustavno sodišče pritrdilo tudi Šetinc Pašek

Ustavni sodniki so konec marca pritrdili tudi Mojci Šetinc Pašek in razveljavili sodbo vrhovnega sodišča ter zadevo vrnilo v ponovno odločanje. Vrhovno sodišče je namreč ugodilo Janševi zahtevi za revizijo postopka, v katerem je celjsko višje sodišče pritrdilo novinarki Šetinc Pašek, da ji mora predsednik SDS plačati 6.000 evrov odškodnine v civilno-odškodninski zadevi. Šetinc Pašek pa se je zaradi tega pritožila na ustavno sodišče.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje