IAEA: Na območju nuklearke Zaporožje odjeknile močne eksplozije

Svet 20. Nov 202214:16 6 komentarjev
Zaporožje, jedrska elektrarna
Alexander Ermochenko/REUTERS

Na območju nuklearke Zaporožje na jugu Ukrajine je znova odjeknilo več močnih eksplozij, a jedrska varnost za zdaj ni ogrožena, je danes sporočila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA). Rusija in Ukrajina medtem druga drugo obtožujeta obstreljevanja jedrske elektrarne.

Strokovnjaki IAEA na terenu po navedbah organizacije poročajo o več deset silovitih eksplozijah, ki so v soboto in danes odjeknile v bližini in na ozemlju največje evropske nuklearke. Generalni direktor IAEA Rafael Grossi je poudaril, da so eksplozije končale obdobje relativnega miru v jedrski elektrarni, ki je pod zasedbo ruske vojske.

Po navedbah vodstva elektrarne, ki jih povzema nemška tiskovna agencija dpa, so eksplozije povzročile škodo na nekaterih zgradbah, sistemih in napravah, jedrska varnost pa za zdaj ni ogrožena. V eksplozijah ni poškodovanih. Rusko obrambno ministrstvo medtem trdi, da ukrajinske sile od sobote silovito obstreljujejo to jedrsko elektrarno. Zgolj davi naj bi na območje elektrarne izstrelili 12 izstrelkov velikega kalibra, je po poročanju ruskih tiskovnih agencij sporočil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov. Osem izstrelkov naj bi padlo med dva reaktorja, je dodal. Ob tem je potrdil, da radioaktivno sevanje v okolici nuklearke ni povečano.

Kmalu zatem je ukrajinska jedrska energija Energoatom sporočila, da za eksplozijami v Zaporožju stoji Rusija. “Davi smo na območju nuklearne elektrarne Zaporožje zabeležili najmanj 12 izstrelkov, ki so posledica obsežnega ruskega obstreljevanja,” so sporočili. Ob tem je agencija po poročanju francoske tiskovne agencije AFP obtožila Rusijo, da “znova ogroža ves svet”.

“Kdorkoli stoji za napadi, mora z njimi nemudoma prenehati,” je poudaril Grossi. Ob tem je ponovil, da se napadalci igrajo z ognjem. Rusko in ukrajinsko stran pa je znova pozval, naj okoli nuklearke vzpostavita varno območje brez napadov in spopadov. Pogovori z obema stranema o tem doslej niso obrodili sadov. Jedrska elektrarna v Zaporožju, največja nuklearka v Evropi, je od marca pod ruskim nadzorom, obstreljevanje v okolici objekta pa od takrat vzbuja strah pred jedrsko nesrečo. IAEA si prizadeva, da bi na območju jedrske elektrarne vzpostavili varno območje in s tem zmanjšali tveganje za jedrsko nesrečo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje