Bonus za upokojence, o katerem lahko mnogi le sanjajo

Magazin 20. Feb 202415:57 > 16:50 11 komentarjev
upokojenca zreta v morje
Foto: PROFIMEDIA

Evropsko prebivalstvo se stara, države pa se s tem trendom soočajo na različne načine. Španija, denimo, upokojencem nudi subvencije, s katerimi si lahko tudi oni privoščijo dopust. Tako želi tudi starejšim prebivalcem omogočiti dostojno in kakovostno življenje.

Država španskim upokojencem nudi bonus, o katerem lahko številni le sanjajo. Z malo truda lahko dobijo subvencionirana potovanja, poroča Euronews.

Španija je shemo subvencioniranih upokojenskih potovanj uvedla leta 2021. Zanjo je pristojna vladna agencija za upravljanje socialnih storitev, in sicer Inštitut za starejše in socialne storitve IMERSO. Na inštitutu si prizadevajo starejšim omogočiti dostopne počitnice, saj to pomembno prispeva k njihovemu zdravju in kakovosti življenja, posledično pa blagodejno vpliva tudi na proračun za socialno varstvo.

Sistemska rešitev koristi tudi gospodarstvu, predvsem turističnemu sektorju. Večina subvencioniranih potovanj je namreč na voljo izven sezone, med oktobrom in julijem, ko se turistične nastanitve sicer izpraznijo. To je priložnost za turistične delavce, ki se jim z večjim povpraševanjem, ki ga ustvari program za upokojence, podaljša sezona.

V program se lahko prijavijo vsi prebivalci Španije, ki so upokojeni in prejemajo državno pokojnino, so starejši od 55 let in prejemajo vdovske pokojnine, so starejši od 60 let in prejemajo nadomestilo za brezposelnost ali pa so starejši od 60 let in so upravičenci španskega sistema socialne varnosti.

Prijava sicer še ne pomeni nujno, da upokojenci subvencijo tudi prejmejo. Med vsemi prijavljenimi vlada namreč izbere upravičence, prednost pa daje starejšim, tistim z manj denarja, invalidom in osebam, ki prihajajo iz večjih družin.

Katere počitniške destinacije so na voljo?

Shema ponuja predvsem potovanja znotraj Španije, nekaj pa tudi v sosednji Portugalski.

Krajša potovanja so dolga približno štiri dni, upokojenci morajo zanje pristaviti 115 evrov, navadno pa jih preživijo v eni izmed španskih provinc. Potegujejo se lahko tudi za daljši, desetdnevni oddih na španski obali ali otokih, med drugim na Kanarskih ali Balearskih otokih. Za daljše počitnice morajo odšteti 455 evrov, ostalo jim krije država.

V ceno so običajno vključeni vsi prevozi, nastanitev in prehrana, pa tudi kulturni program ter skupinsko zavarovanje.

upokojenci ob plaži
Foto: PROFIMEDIA

Bodo sledile še druge evropske države?

Ponudba potovanj je vsako leto bogatejša, upokojenci pa lahko izbirajo tako med destinacijami, ki ponujajo pester kulturni program, kot tistimi, kjer so v ospredju naravne znamenitosti.

V sezoni 2023/24 je na voljo 886.269 mest, kar je 70.000 več kot lani. Država je povečala tudi proračun, ki za letošnjo sezono znaša 300 milijonov evrov, kar pomeni, da si bo počitnice lahko privoščilo še več starejših Špancev in Špank.

Španski državni sekretar za turizem Fernando Valdés je spomnil, da upokojenci predstavljajo kar 21 odstotkov vseh Evropejcev, ter povabil tudi druge evropske države k uvedbi podobnega programa, še poroča Euronews.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje