“Poteka vzporedna privatizacija zdravstva po najslabšem balkanskem scenariju”

Slovenija 19. Feb 202420:10 14 komentarjev
Stavkovni zbor na Onkološkem inštitutu Ljubljana
Foto: Borut Živulović/BOBO

"Zgleda, da poteka vzporedna privatizacija zdravstva po najslabšem balkanskem scenariju, ki siromaši bolnišnice in zdravstvene domove, omejuje možnosti, ki bi jih lahko ponudili koncesionarji, in sili bolnike v samoplačniške storitve," je na posvetu o slovenskem zdravstvu dejala predstavnica Mladih zdravnikov Slovenije Polona Gams. V razpravo se je vključila tudi ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel, ki je predstavila uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja za leto 2024.

Na posvetu o izzivih slovenskega zdravstva Društva poslancev 90 so udeleženci razpravljali o zdravstveni reformi, zdravniški stavki in korupciji v zdravstvu. Predstavnici zdravnikov sta med drugim izpostavili nujnost zdravstvene reforme, generalna direktorica ZZZS pa pomen javnega zdravstvenega sistema.

Posveta se je udeležila tudi ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel, ki je predstavila uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja za leto 2024. Glede stavke Sindikata Fides je ministrica spomnila, da je ministrstvo vodstva zdravstvenih domov zaprosilo za načrte organizacije od 1. marca dalje, ko v veljavo stopijo preklici soglasij zdravnikov za nadurno delo. Sicer pa upa, da bo do takrat vseeno dosežen napredek in da se bodo pogajanja s Fidesom nadaljevala v okviru pogajanj za novi zdravstveni steber oziroma na krovnih pogajanjih s sindikati javnega sektorja.

Predstavnica Mladih zdravnikov Slovenije Polona Gams je poudarila, da so razočarani, saj da trenutna vlada ni uresničila ničesar, kar je obljubila glede zdravstvene reforme. Ta bi morala temeljiti na reformi Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), vodenja zdravstvenih zavodov in plačni reformi zaposlenih v zdravstvu, je ocenila. “Zgleda, da poteka vzporedna privatizacija zdravstva po najslabšem balkanskem scenariju, ki siromaši bolnišnice in zdravstvene domove, omejuje možnosti, ki bi jih lahko ponudili koncesionarji, in sili bolnike v samoplačniške storitve,” je opozorila.

Želji po reformi slovenskega zdravstva se je pridružila tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović. Ob tem je opozorila na pomanjkanje zdravnikov pri nas. Zaradi napredka v znanosti lahko medicina dandanes po njenih besedah bolnikom nudi ogromno. Treba pa se je vprašati, ali je ljudem to mogoče nuditi ali bo treba postaviti omejitve. Teh omejitev pa ne morejo postaviti zdravniki, o tem se mora odločiti družba, je poudarila.

Generalna direktorica ZZZS Tatjana Mlakar je med drugim poudarila, da je zavod zagovornik učinkovitega javnega zdravstvenega sistema. Zato zavračajo predloge zakonskih sprememb, ki se trudijo za uveljavitev sistema delnih povračil storitev, ki bi jih pacienti opravili pri tako imenovanih čistih zasebnikih, “češ, da je to omogočeno v tujini”. Dostopnost do zdravnika je treba izboljšati s krepitvijo javne in ne zasebne zdravstvene mreže, je ocenila.

Opisano spremembo namreč predlagajo v NSi, kjer so pred kratkim v DZ vložili predlog zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katerim predlagajo koriščenje vseh zakonskih kapacitet v zdravstvu, tudi zasebnih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje