Incident v Louvru: protestnici v sliko Mona Lise vrgli juho (VIDEO)

Svet 28. Jan 202411:42 8 komentarjev
Mona Lisa, Louvre, incident, juha
Foto: PROFIMEDIA

V enem najbolj znanih muzejev na svetu, slovitemu Louvru v Parizu, se je zgodil incident. Dve protestnici sta v zaščitno steklo, ki ščiti najslavnejšo sliko na svetu Mona Liso, vrgli juho.

Britanski BBC poroča, da sta dve protestnici med ogledom muzeja v Louvru v zaščitno steklo, ki ščiti sliko Mona Liso, vrgli juho.

Kot kažejo posnetki na družbenih omrežjih, sta protestnici zaobšli zaščitno ograjo, ki varuje najslavnejšo sliko na svetu, ob tem pa sta zahtevali ” pravico do zdrave in trajnostne hrane”. Vzklikali sta tudi, da je “kmetijski sistem bolan”.

Kmalu po incidentu so protestnici obkrožili zaposleni v muzeju in pred sliko postavili zaščitne panoje.

Ker slavno umetnino Leonarda da Vincija iz 16. stoletja varuje zaščitno steklo, slika v incidentu ekoloških aktivistk ni bila poškodovana.

Mona Lisa je bila v preteklosti že tarča aktivističnih napadov in incidentov. Leta 2022 je aktivist vanjo vrgel torto in po zaščitnem steklu razmazal smetano, ob tem pa vzklikal: “Pomislite na Zemljo, ljudje uničujemo Zemljo!”

Slika Mona Lise naj bi bila vredna okoli 836 milijonov evrov in velja za najdražjo umetnino na svetu.

Mona Lisa je za varnostnim steklom od začetka petdesetih let prejšnjega stoletja, ko jo je poškodoval obiskovalec, ki jo je polil s kislino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje