Intenzivno obstreljevanje: ruske oblasti evakuirajo prebivalce Belgoroda

Svet 05. Jan 202416:17 18 komentarjev
Belgorod in dim po napadih
Foto: PROFIMEDIA

Ukrajinske sile v zadnjih dneh silovito obstreljujejo rusko mesto Belgorod. Ruske oblasti so tamkajšnjim prebivalcem ponudile možnost evakuacije. Napadi iz obeh strani pa ne pojenjajo niti na drugih območjih.

“V Belgorodu aktiviran sistem zračne obrambe – sestreljenih je bilo deset brezpilotnih letalnikov. Dve osebi sta bili ranjeni,” je danes v objavi na omrežju Telegram zapisal guverner ruske obmejne regije Vjačeslav Gladkov.

“Na družbenih omrežjih sem videl več pozivov, v katerih ljudje pišejo: Pomagajte nam priti na varno. Seveda bomo to storili. Nekaj družin smo že preselili,” je v videoposnetku še dejal guverner Belgoroda, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ljudi bodo po njegovih besedah preselili v kraje, bolj oddaljene od meje z Ukrajino. Gladkov je ob tem opozoril, da morda ne bodo mogli zagotoviti ugodnih pogojev za vse, ki se bodo odločili za evakuacijo, in na pomoč pozval kolege iz okoliških regij.

Napadi iz obeh smeri ne pojenjajo

Ukrajinske sile so v zadnjem času večkrat obstreljevale mesto Belgorod, ki leži približno 30 kilometrov od rusko-ukrajinske meje. Poleg tega so ponoči izvedle zračni napad na polotok Krim, kjer je zračna obramba po navedbah ruskega obrambnega ministrstva sestrelila 36 ukrajinskih brezpilotnih letalnikov.

V mestu Sevastopol na zasedenem polotoku se je danes že trikrat oglasil alarm, ki svari pred zračnimi napadi, toda žrtev ali škode ni bilo, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Še en dron naj bi ruske sile sestrelile nad regijo Krasnodar, ki leži vzhodno od Krima.

Zračne napade so medtem ponoči izvajale tudi ruske sile, poroča AFP. Ukrajinska vojska je danes sporočila, da je nad več regijami po vsej državi skupno sestrelila 21 od 29 eksplozivnih dronov tipa šahed, ki jih je ponoči izstrelila Rusija, poročil o večji škodi pa ni bilo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje