Iran po osmih letih imenoval veleposlanika v Združenih arabskih emiratih

Svet 05. Apr 202312:16 0 komentarjev
Iran zastava demonstracije
Denis Balibouse/REUTERS

Po osmih letih diplomatskega zatišja je Iran imenoval Rezo Amerija za novega veleposlanika v Združenih arabskih emiratih. 

Iran je po skoraj osmih letih diplomatskega zatišja imenoval novega veleposlanika v Združenih arabskih emiratih.

“Po približno osmih letih je zunanje ministrstvo imenovalo Rezo Amerija za novega veleposlanika Islamske republike Iran v Združenih arabskih emiratih,” je v torek pozno zvečer poročala uradna iranska tiskovna agencija IRNA.

Ameri, izkušeni diplomat, je bil nazadnje generalni direktor oddelka za zadeve iranskih izseljencev na zunanjem ministrstvu. V svoji karieri je že služboval v Alžiriji, Sudanu in Eritreji.

Septembra lani so iranske oblasti sicer že sprejele vrnitev veleposlanika Emiratov v državo, prejšnji mesec pa je diplomatske odnose s Teheranom po vzoru več zalivskih zaveznic in ob posredovanju Pekinga obnovil tudi Riad.

Prvi iranski podpredsednik Mohamad Mokhber je v ponedeljek potrdil tudi, da je iranski predsednik Ebrahim Raisi sprejel povabilo savdskega kralja Salmana za obisk v kraljevini.

Odnosi med državama so se zaostrili leta 2016, ko je Savdska Arabija prekinila stike z Iranom, ker so protestniki zaradi usmrtitve uglednega šiitskega klerika s strani Riada izropali njena diplomatska predstavništva v Teheranu. Iran in Združeni arabski emirati imajo sicer že dolgo vzpostavljene tesne gospodarske vezi, ki so se nadaljevale tudi v času diplomatskega zatišja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!