Iran pospešeno plemeniti uran, zahodne sile dejanje obsojajo

Svet 28. Dec 202321:57 0 komentarjev
uran
Foto: PROFIMEDIA

Po torkovem obvestilu mednarodne jedrske agencije za energijo, da Iran še naprej pospešeno plemeniti uran, je več zahodnih držav dejanje v skupnem poročilu (vnovič) obsodilo.

Poročilo, pod katerega so se podpisale ZDA, Francija, Velika Britanija in Nemčija, navaja, da je Iran z oplemenitenjem urana odpravil letošnje predhodno zmanjšanje proizvodnje. V odzivu so iz Teherana sporočili, da poročilo ne vsebuje ničesar novega.

“Te ugotovitve pomenijo korak nazaj s strani Irana in bodo povzročile, da bo Iran potrojil svojo mesečno stopnjo proizvodnje urana, obogatenega do 60 odstotkov. Obsojamo to dejanje, ki prispeva k nenehnemu stopnjevanju iranskega jedrskega programa. Iranska proizvodnja visoko obogatenega urana nima verodostojne civilne utemeljitve,” med drugim pravi izjava držav, ki jo je posredovalo ameriško zunanje ministrstvo.

“Iran pozivamo, naj nemudoma prekliče te ukrepe in zavre svoj jedrski program. Iran mora v celoti sodelovati z IAEA zaradi zagotovila, da je njegov jedrski program izključno miroljuben, in ponovno imenovati inšpektorje, ki so bili septembra začasno odstavljeni. Še naprej smo zavezani diplomatski rešitvi in ponovno potrjujemo svojo odločenost, da Iran nikoli ne sme razviti jedrskega orožja,” so še zapisali v izjavi.

Biden bi se vrnil k sporazumu iz leta 2015

Jedrski sporazum med Iranom in svetovnimi silami na čelu z ZDA iz leta 2015 predvideva omejitev proizvodnje jedrskih snovi v zameno za ukinitev sankcij. Bivši predsednik ZDA Donald Trump je leta 2018 enostransko odstopil od sporazuma in obnovil sankcije, Iran pa je spet povečeval proizvodnjo visoko oplemenitenega urana.

Sedanji predsednik ZDA Joe Biden bi ZDA rad vrnil k sporazumu, vendar to pogojuje s tem, da Iran odpravi vse ukrepe, ki jih je uvedel po Trumpovem odstopu od sporazuma. Iran pa najprej zahteva odpravo Trumpovih sankcij.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!