Iran poziva ZDA in Veliko Britanijo k prekinitvi napadov na Jemen

Svet 15. Jan 202416:15 4 komentarji
ladja v rdečem morju
Ladja The Galaxy Leader, ki so jo hutiji zajeli 20. novembra lani (Foto: REUTERS)

Iran je pozval ZDA in Veliko Britanijo, naj prenehata z vojno proti Jemnu, potem ko sta zahodni zaveznici v zadnjem času izvedli več zračnih napadov na položaje jemenskih hutijev. Ti so napade ameriških in britanskih sil izzvali z napadi na trgovske ladje v Rdečem morju.

“Ameriko in Veliko Britanijo opozarjamo, naj takoj prenehata z vojno proti Jemnu,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal iranski zunanji minister Hosein Amir Abdolahian na novinarski konferenci v iranski prestolnici, kjer je gostil indijskega kolega Subrahmanjama Jaishankarja.

Ob tem je zunanji minister islamske republike pozval ZDA in Izrael, naj ustavita vojno v Gazi. Dodal je, da bodo hutiji še naprej blokirali izraelske ladje ali druge ladje, namenjene v izraelska pristanišča, dokler se bo konflikt med Izraelom in palestinskim gibanjem Hamas nadaljeval.

Jemenski uporniki so namreč nedavno začeli napadati ladje v Rdečem morju in tako prisilili številna podjetja, da so mednarodni trgovski promet preusmerila po daljši poti okrog Afrike. Hutiji naj bi napade izvajali iz solidarnosti s Palestinci v Gazi, ki se že več kot 100 dni soočajo z intenzivnim obstreljevanjem izraelskih sil.

Iran je britansko-ameriške napade na Jemen že prej označil kot arbitrarne ukrepe v nasprotju z mednarodnim pravom, obsodila jih je tudi Rusija. Teheran ob tem podpira hutijske upornike, ki od leta 2014 nadzorujejo velik del ozemlja Jemna, vključno s prestolnico Sana.

Iranski predsednik Ebrahim Raisi je sicer vztrajal, da so oborožene skupine, kot so hutiji, kljub iranski podpori neodvisne v svojih mnenjih, odločitvah in dejanjih. V Washingtonu in Londonu pa obtožujejo Iran, da neposredno omogoča napade na civilne trgovske ladje in dodatno krepi nestabilnost v regiji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje