Iran pretresa nova smrt dijakinje: pretepli so jo, ker ni želela zapeti himne

Svet 19. Okt 202221:57 4 komentarji
Asra Panahi
TWITTER

Po vsem Iranu že en mesec potekajo protesti proti režimu, državo pa pretresa še ena smrt najstnice. Udarcem policije je podlegla 16-letna Asra Panahi, ki ni želela zapeti prorežimske himne s hvalospevom vodji, trdi tamkajšnji sindikat učiteljev.

Pripadniki iranske varnostne službe naj bi ubili še eno najstnico, potem ko so jo v razredu pretepli, ker ni hotela zapeti prorežimske pesmi. Gre za 16-letno Asro Panahi. Po navedbah učiteljskega sindikata so varnostne sile 13. oktobra vdrle v dekliško srednjo šolo v Ardabilu na severozahodu države in zahtevale, da skupina deklet zapoje himno, ki slavi vrhovnega voditelja ajatolo Alija Hameneja, piše Guardian.

Ko so dijakinje zahtevo zavrnile, so jih pripadniki varnostnih služb pretepli, zaradi česar je bilo več deklet odpeljanih v bolnišnico, druge pa so bile aretirane. Panahi naj bi zaradi hudih poškodb umrla v bolnišnici, trdijo v tamkajšnjem sindikatu učiteljev.

Iranske oblasti so odgovornost že zavrnile, svoje navedbe pa so podkrepile z izjavo moškega na državni televiziji. Šlo naj bi za njenega strica, ki je v izjavi dejal, da naj bi dekle umrlo zaradi prirojene srčne napake. Gre sicer za podobno izjavo, kot sta jih podala sorodnika pokojne Nike Šakarami in Sarine Esmailzadeh, najstnic, ki sta umrli med protesti.

Protesti, ki so v Iranu izbruhnili po smrti 22-letne Kurdinje Mahse Amini – to so zaradi nepravilne nošnje naglavne rute na izhodu s postaje podzemne železnice v Teheranu aretirali pripadniki moralne policije in jo brutalno pretepli, trajajo že več kot mesec dni. Številni upajo, da je to začetek revolucije, ki bo strmoglavila režim.

Grobo posredovanje iranskih varnostnih sil na protestih je doslej zahtevalo že veliko smrtnih žrtev. Po podatkih skupine Iran Human Rights s sedežem v Oslu je v protestih umrlo najmanj 108 ljudi, v ločenih spopadih v glavnem mestu jugovzhodne province Sistan – Balučistan, pa še vsaj 93 ljudi. V spopadih z varnostnimi silami naj bi po podatkih Amnesty Internationala življenje izgubilo tudi več kot 20 mladoletnikov. Medtem Iransko društvo za zaščito otrokovih pravic navaja, da je bilo med protesti ubitih 28 otrok.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje