Iran v Perzijskem zalivu zasegel dva grška tankerja

Svet 27. Maj 202220:48 2 komentarja
Tanker
Costas Baltas/REUTERS

Iranska revolucionarna garda je v Perzijskem zalivu zasegla dva tankerja, ki sta plula pod grško zastavo. Na ladjah naj bi bilo devet državljanov Grčije.

Iranska revolucionarna garda je potrdila, da je v Perzijskem zalivu zasegla tankerja, ki sta plula pod grško zastavo. Najverjetneje gre za povračilni ukrep, potem ko so grške oblasti aprila zaseženi tanker z iransko nafto ta teden poslale v ZDA.

Grško zunanje ministrstvo je v odzivu zapisalo, da so današnja dejanja Irana enakovredna piratstvu, svoje državljane pa je pozvalo, naj se izognejo potovanjem v Iran. Iran je zasegel ladji s helikopterskim desantom oboroženih posameznikov, so sporočili iz Aten. Eden od tankerjev je v tem času plul v mednarodnih vodah, medtem ko je drugi bil v bližini iranske obale, so še zapisali.

Po podatkih grških oblasti je na ladjah devet državljanov Grčije, skupno število mornarjev na obeh tankerjih pa ostaja neznanka.

Do incidentov je prišlo dva dni po tistem, ko je Grčija v sredo sporočila, da bo tanker s 115.000 tonami iranske nafte na prošnjo ameriškega finančnega ministrstva poslala v ZDA. Iranske oblasti so pred tem Grčijo pozvale k izpustitvi ladje, ravnanje grških oblasti pa so označili za kršitev mednarodnega prava.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje