Iranske šolarke proti zloglasni paravojaški milici: “Izgini, Basidž” (VIDEO)

Svet 05. Okt 202219:55 0 komentarjev
Twitter (zajem zaslona)

Bes po smrti 22-letnice v Iranu ne pojenja. Po spletu krožijo posnetki, na katerih mlada dekleta protestirajo proti režimu – na enem od njih se učenke med nagovorom uprejo pripadniku paravojaške organizacije Basidž, ki velja za čuvaja iranskega režima in uveljavitelja islamske morale. Prav tako je znana po svoji brutalni obravnavi protestnikov.

Po spletu so zakrožili novi posnetki mladih Irank, ki se po smrti Mahse Amini upirajo tamkajšnji vladi. V mestu Širaz v provinci Fars na jugozahodu države so učenke med nagovorom moškega za govorniškim pultom brez naglavnih rut (hidžaba) vzklikale: “Izgini, Basidž.” Moški, ki je imel nagovor, je bil najverjetneje pripadnik paravojaške milice Basidž – gre za organizacijo, ki iranskemu režimu pomaga pri zatiranju protestov.

Kdo so basidži?

Basidži so člani prostovoljne verske milice, ki jo je med islamsko revolucijo leta 1979 ustanovil Rudolah Homeini. Paravojaška organizacija je del islamske revolucionarne garde, ki brani islamska načela in velja za čuvaja iranskega režima. Od takrat je prisotna na vseh ravneh države, od politike do šolstva in zasebnih institucij. Koliko pripadnikov ima, ni znano, uradni Teheran pa je leta 2005 navedel vrtoglavo številko 11 milijonov.

Na enem od posnetkov, ki so zakrožili po spletu, skupina deklet na cesti skozi mesto Sanandaj v provinci Kurdistan maha z naglavnimi rutami in vzklika: “Svoboda, svoboda, svoboda.” Starejša ženska pa jim ob tem ploska.

Na drugem posnetku je videti, kako šolarke – nekatere ne nosijo naglavnih rut – sedijo na šolskem dvorišču. Po pisanju BBC naj bi učiteljica učenkam, ki so protestirale, ne da bi si pokrile lase, zagrozila z izključitvijo. Kot je razvidno iz objave na Twitterju, so ji dekleta odgovorila: “Spoštovana učiteljica, podprite nas.”

Množične demonstracije po celotnem Iranu je sprožila smrt Mahse Amini, ki jo je moralna policija aretirala zaradi kršenja strogih pravil oblačenja. Njena naglavna ruta se namreč ni dobro prilegala obrazu in je kazala nekaj pramenov las. 22-letnica je umrla v policijskem priporu. Načelnik teheranske policije Hosein Rahimi sicer trdi, da je bila njena smrt “nesrečni dogodek in da je policija v zaporu ni pretepala, ampak je umrla zaradi odpovedi srca”.

A ljudje tej teoriji ne verjamejo in so se odpravili na ulice. Demonstracije so se sprva začele v provinci Kurdistan, od koder je bila Mahsa, že v nekaj dneh pa so se bliskovito razširile po vsej državi.

Šolarke so v večjem številu začele protestirati v ponedeljek, ko je vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej, prekinil molk o nemirih in v popolnoma varnostne sile pri zatiranju protestov, ki so jih skupine za človekove pravice obtožile uboja več deset ljudi. Po pisanju tujih medijev je vladna policija v ponedeljek na največji univerzi v Teheranu kot odgovor na proteste pretepla več deset študentov, nekatere naj bi tudi zvezali in odpeljali.

Protesti iz Irana so se razširili po vsem svetu, protestniki zahtevajo pravice in svobodo za iranske ženske, ki jih zatirajo stroga pravila, domnevne kršitve pa jih lahko stanejo življenja. Protestnice po svetu so si v podporo Irankam simbolno ostrigle lase, med njimi tudi švedska poslanka Abir Al-Sahlani.

Več v prispevku: Švedska poslanka si je med razpravo v Evropskem parlamentu odrezala lase (VIDEO).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!