Iranski svet varuhov zavrnil kandidature znanih kandidatov

Svet 25. Maj 202112:56 > 13:19 0 komentarjev
Zastava Irana
Lisi Niesner/REUTERS

Vplivni svet varuhov je trem najbolj znanim kandidatom na iranskih predsedniških volitvah 18. junija zavrnil kandidaturo. Zavrnjeni kandidati so nekdanji predsednik Mahmud Ahmadinedžad, nekdanji predsednik parlamenta in glavni jedrski pogajalec Ali Laridžani ter podpredsednik Ešak Džahangiri, pišejo iranski mediji.

O diskvalifikaciji treh vidnih imen večinsko konservativnega sveta varuhov je prva poročala ultra konservativna iranska tiskovna agencija Fars. Kmalu zatem je seznam skupno sedmih predsedniških kandidatov, ki so dobili zeleno luč sveta varuhov, uradno objavilo iransko notranje ministrstvo, piše tiskovna agencija AFP.

Zavrnjeni kandidati, ki so bili z odločitvijo sveta varuhov osebno seznanjeni, imajo do danes ob polnoči možnost, da se pritožijo na zavrnitev. Iransko notranje ministrstvo je do izteka roka za prijavo sredi maja registriralo 592 kandidatov za predsedniške volitve, med njimi 40 žensk.

Hasan Rohani ne more kandidirati

Iranski mediji so po objavi tega seznama napovedovali, da bo glavna bitka za predsedniški stolček najverjetneje potekala med konservativnim Laridžanijem, trenutno svetovalcem ajatole Alija Hameneja, in ultra konservativnim predsednikom vrhovnega sodišča Ebrahimom Raisijem. A medtem ko se je Raisi uvrstil na Farsov “neuraden končni seznam” sedmih kandidatov, Laridžanija ni na njem. Na njem tudi ni Ahmadinedžada, kar je bilo pričakovano, pa tudi ne Džahangirija, na katerega so svoje upe stavili reformisti.

Iranski ajatola Ali Hamanej
Khamenei Website/REUTERS

So pa na seznamu poleg Raisija še nekdanji vodja Revolucionarne garde, generalmajor Mohsen Rezaj, ultra konservativni nekdanji jedrski pogajalec Saed Džalili, guverner centralne banke Abdulnaser Hemati, reformistični nekdanji podpredsednik Mohsen Mehralizadeh ter ultra konservativna poslanca Alireza Zakani in Amirhosein Gazizadeh-Hašemi.

Sedanji predsednik Hasan Rohani po dveh mandatih ne sme več kandidirati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!