Iraško vrhovno sodišče razrešilo predsednika parlamenta al Halbusija

Svet 14. Nov 202321:25 0 komentarjev
Mohamed al-Halbousi
Foto: PROFIMEDIA

Iraško vrhovno sodišče je zaradi domnevnega ponarejanja odstopne izjave enega od poslancev razrešilo predsednika parlamenta v Bagdadu Mohameda al Halbusija. Poslanec je Halbusija obtožil, da je spremenil datum na dokumentu, da bi ga s tem prisil k odhodu s poslanskega mesta.

“Zvezno vrhovno sodišče je končalo mandat predsednika parlamenta,” je v kratki izjavi sporočilo sodišče. Dodalo je, da je končalo tudi mandat poslanca Laitha al Duleimija, ki je Mohameda al Halbusija obtožil poneverbe odstopne izjave, češ da je spremenil datum na starejšem dokumentu, da bi ga tako izrinil iz parlamenta.

Razrešeni predsednik parlamenta je sodbo označil za čudno. “Žal si nekateri prizadevajo destabilizirati državo,” je dejal in dodal, da ga preseneča nespoštovanje ustave. Sodba je dokončna in se nanjo ni mogoče pritožiti. Do izvolitve Halbusijevega naslednika bo njegov položaj zasedel prvi podpredsednik parlamenta Mohsen al Mandalavi.

Kasneje so iz Bagdada sporočili, da so v znak protesta po odstavitvi predsednika parlamenta odstopili ministri za kulturo, načrtovanje in industrijo. Ti, tako kot Halbusi sam, v odločitvi sodišča namreč vidijo “grobo kršitev ustave”, je po navedbah AFP sporočila Halbusijeva stranka Taqadom. Dodala je, da bodo njeni poslanci v prihodnje tudi bojkotirali seje parlamenta.

Halbusi, vpliven sunitski politik, je leta 2018 s pomočjo proiranskih strank prvič postal predsednik iraškega parlamenta. Lani je bil nato na položaj ponovno izvoljen. V iraškem 329-članskem parlamentu, kjer prevladuje koalicija Iranu naklonjenih šiitskih strank, je vodil sunitski blok. Od strmoglavljenja Sadama Huseina leta 2003 v Iraku velja, da je predsednik vlade šiitski musliman, predsednik parlamenta sunit, predsednik države pa Kurd.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!