Irskemu finančnemu ministru nov mandat na čelu evroskupine

Svet 05. Dec 202220:23 0 komentarjev
Irski finančni minister Paschal Donohoe
PROFIMEDIA

Irski finančni minister Paschal Donohoe bo tudi naslednji dve leti in pol vodil evroskupino. Donohoe je vodenje evroskupine prevzel julija 2020, drugi mandat pa bo nastopil 13. januarja 2023.

Irski finančni minister Paschal Donohoe bo tudi naslednji dve leti in pol vodil evroskupino, so danes sklenili finančni ministri držav članic območja z evrom. Donohoe je vodenje evroskupine prevzel julija 2020, drugi mandat pa bo nastopil 13. januarja 2023, so sporočili po današnjem zasedanju v Bruslju.

“V veliko čast mi je opravljati funkcijo predsednika evroskupine. Hvaležen sem, da so mi kolegi tudi v novem mandatu zaupali vodenje naših razprav,” je ob izvolitvi dejal Donohoe.

Označil se je za pristnega in poštenega posrednika v pogajanjih evroskupine, pri čemer bo tudi prihodnje zagotavljal, da bodo vsak glas in stališče slišana.

V ospredju vpliv višjih cen energije in inflacije

“Od jeseni leta 2021 je evroskupina v ospredju tako pri ocenjevanju kot analizi vpliva višjih cen energije in inflacije na gospodarstvo območja z evrom. Zdaj, ko sem ponovno izvoljen, bo moja prednostna naloga krepitev tega usklajevanja,” so Donohoeja še povzeli v sporočilu za javnost.

Evroskupina je neformalno telo, v okviru katerega ministri držav članic območja z evrom razpravljajo o zadevah skupnega pomena. Osredotoča se predvsem na usklajevanje gospodarskih politik, običajno pa se ministri sestanejo enkrat mesečno.

Prvo srečanje evroskupine je potekalo 4. junija 1998 v Luksemburgu. Prvi predsednik evroskupine je bil Luksemburžan Jean-Claude Juncker, za njim pa so se zvrstili Nizozemec Jeroen Dijsselbloem, Portugalec Mario Centeno in Donohoe.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!