Iskanje ostankov meteorita, ki je razsvetil nebo

Magazin 07. Mar 202211:15 > 13:21 0 komentarjev
Meteor bolid
Facebook: Hrvatski astronomski savez

Kot smo poročali, je hrvaško nebo v soboto okrog 20. ure razsvetlila ognjena krogla, svetlejša od polne lune. Hrvaška astronomska zveza je sporočila, da je šlo za meteor bolid, ki je zgorel nad osrednjo Italijo, na nebu pa so ga dobro videli tudi prebivalci Istre in dela Dalmacije. Ali je meteoroid v atmosferi popolnoma zgorel ali pa bo njegove ostanke mogoče najti na italijanskih tleh, še ni znano.

Na nebu nad Umagom je bilo v soboto okrog osme ure zvečer mogoče videti močan blisk, poroča Dnevnik.hr. Nadzorna kamera je ujela meteor, imenovan bolid. Med desetsekundnim letenjem je bil celo svetlejši od polne lune, po besedah Doriana Božičevića iz Hrvaškega astronomskega društva pa so nekateri Italijani lahko slišali trk meteoroida s tlemi, čeprav še ni potrjeno, da je res trčil ob tla in ne zgorel v atmosferi.

Na Hrvaškem se je meteor najbolje videl nad Istro in Dalmacijo, Hrvate pa je precej presenetil. “Nikoli nisem videla česa tako nenavadnega,” je za Dnevnik.hr povedala Splitčanka Silvana Petrić. Takšne bolide je z Zemlje mogoče videti trikrat na leto. Ta, ki je zagorel nekje nad osrednjo Italijo, je najverjetneje del asteroidnega pasu, so še sporočili iz Hrvaškega astronomskega društva.

Preberite tudi članek Verjetno je največji kos slovenskega meteorita za vedno izgubljen.

Meteor, težek nekaj kilogramov

Meteorit, ki je na Zemljo padel v soboto, ni bil težji od nekaj kilogramov. Nadaljnje raziskave bodo izvedli italijanski znanstveniki, saj se je dogodek pripetil v Italiji.

Zagrebški astronom Saša Nuić je sicer pojasnil, da je bilo do zdaj zaznanih že več primerov, ko so meteoriti poškodovali ljudi. Nevarnost meteoritov in drugih večjih teles torej ni zanemarljiva, je dodal Nuić.

Slovarček: meteoroid, meteor, meteorit?

METEOROID: manjša, pretežno kamnita gmota v orbiti okoli Sonca;


ASTEROID: večja, pretežno kamnita gmota v orbiti okoli Sonca;


KOMET: komet je telo, tako kot meteoroid in asteroid, ki je v orbiti okoli Sonca, a je v primerjavi z njima sestavljen pretežno iz ledu, lahko hlapnih komponent in prahu;


METEOR: svetlobni pojav, ki spremlja pot meteoroida skozi ozračje;


METEORIT: ostanek meteoroida ali kometa, ki preživi pot skozi Zemljino ozračje in pade na tla.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!