Italija bo Tuniziji dobavila patruljne čolne

Svet 01. Sep 202313:58 0 komentarjev
Tunizija
Tunizijska patrulja (Foto: PROFIMEDIA)

Italija, ki letos beleži večje število prihodov tako imenovanih nezakonitih prebežnikov, bo v boju proti tihotapljenju prebežnikov Tuniziji dobavila patruljne čolne.

Italijanska vlada bo v boju proti tihotapljenju prebežnikov Tuniziji dobavila patruljne čolne. Italijansko notranje ministrstvo je sporočilo, da se je strokovna skupina predstavnikov obeh držav že sestala in da bo v prihodnjih dneh pripravila operativni načrt za okrepitev boja proti trgovini z ljudmi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Notranja ministra Italije in Tunizije Matteo Piantedosi in Kamel Feki sta v četrtek na to temo opravila tudi telefonski pogovor, strokovna skupina pa se bo v Rimu znova sestala prihodnji teden.

“Sodelovanje s Tunizijo je pomembno. Prizadevati si moramo za stabilnost Tunizije in nameniti več denarnih sredstev, da bomo zajezili nezakonite migracije,” pa je v četrtek ob robu neformalnega zasedanja zunanjih ministrov Evropske unije v Toledu dejal italijanski zunanji minister Antonio Tajani in zatrdil, da tunizijska policija trenutno deluje dobro, a da je treba storiti še več.

Zaradi povečanja števila prebežnikov italijanska vlada pripravlja odlok z ukrepi za njihovo hitrejšo repatriacijo. S tem namenom je vlada Giorgie Meloni že začela vzpostavljati centre za repatriacijo, kjer bodo nameščeni do deportacije. Prvi center v mestu Pozzalo naj bi začel delovati danes.

Premierka Meloni si prizadeva za vzpostavitev centrov za repatriacijo v vsaki od 20 italijanskih dežel.

V Italiji so letos zabeležili približno 113.500 prihodov prebežnikov po Sredozemskem morju. Število nezakonitih prihodov prek Sredozemlja se je tako v primerjavi z enakim obdobjem lani, ko so jih našteli 55.700, več kot podvojilo. Analitiki ocenjujejo, da bo do konca leta število prihodov preseglo 200.000.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!