Italija v dveh dneh zasegla tri ladje za reševanje migrantov

Svet 23. Avg 202315:10 0 komentarjev
Sea-Eye 4
PROFIMEDIA

Italijanske oblasti so zasegle ladjo za reševanje migrantov nemške nevladne organizacije Sea-Eye, je v torek sporočila omenjena organizacija. Zaseg so odredili, ker je ladja kršila zakon, po katerem lahko opravi le eno reševalno akcijo naenkrat. To je bil sicer tretji zaseg ladje za reševanje migrantov v Italiji v dveh dneh.

Pred tem so italijanske oblasti v ponedeljek zasegle reševalno ladjo Aurora, ki jo upravlja nemška nevladna organizacija Sea-Watch. V torek so nato zasegle še ladjo španske nevladne organizacije Open Arms in ji naložile kazen v višini 10.000 evrov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Auroro so zasegli, ker je rešene migrante izkrcala v pristanišču, ki ga oblasti niso določile, ladjo Open Arms pa zato, ker je na morju opravila dve reševalni akciji zapored, v okviru katerih je rešila okoli 170 ljudi v stiski. Slednjo so zasegli v pristanišču Carrara v Toskani.

Italijanska obalna straža je ladji Sea-Eye 4 za 20 dni prepovedala plutje, potem ko je ta konec tedna v Sredozemlju v sklopu treh zaporednih akcij rešila 114 ljudi, je sporočila organizacija. Poleg tega ji je naložila približno 3.000 evrov kazni. Ladja je trenutno zasidrana v pristanišču Salerno blizu Neaplja.

S tem je Sea-Eye 4 kršila zakon, ki ga je vlada v Rimu sprejela februarja in po katerem lahko ladje za pomoč migrantom na morju opravijo le eno reševalno akcijo naenkrat, po njej pa se morajo nemudoma odpraviti v pristanišče, ki ga določijo oblasti.

“Ponovno so nas obtožili, da smo izvedli več reševalnih operacij. Če tega ne bi storili, bi ljudje umrli,” je v obrambo dejanj nevladne organizacije dejal predsednik Sea-Eye Gorden Isler. Ob tem je poudaril, da je italijanski zakon “v nasprotju z mednarodnim pravom”.

Po podatkih italijanskih oblasti je po morju v državo letos prispelo že več kot 105.000 ljudi, kar je več kot v celotnem lanskem letu. Po podatkih ZN je med nevarnim prečkanjem Sredozemlja letos umrlo že več kot 2.000 prebežnikov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!