Zaplenjena največja jadrnica na svetu. Kdo je njen lastnik?

Svet 12. Mar 202211:33 > 12:47 8 komentarjev
Andrej Melničenko
PROFIMEDIA

Italijanske oblasti so zaplenile jadrnico ruskega oligarha Andreja Melničenka, so sporočili z italijanske finančne policije. Zaplemba sledi uvrstitvi ruskega milijarderja na seznam s strani EU sankcioniranih posameznikov.

Italijanske oblasti so v petek zaplenile jadrnico ruskega oligarha Andreja Melničenka, so sporočili z italijanske finančne policije. Plovilo je trenutno v tržaškem pristanišču, vredno pa je 530 milijonov evrov.

Kot smo že pisali, je zaplenjena jahta največja jadrnica na svetu. 143-metrsko futuristično plovilo Sailing Yacht A velja za eno najnaprednejših, odlikujejo ga številne inovacije. Jadrnica ima tri 90-metrske jambore, naredili so jo v Nobiskurgu v Kielu, dizajniral pa jo je Philippe Starck. Konec novembra je zaplula tudi v slovensko morje, pred tem pa je plula po Dalmaciji. Več v prispevku Največja jadrnica na svetu pred Portorožem.

Andrej Melničenko
PROFIMEDIA

Zaplemba plovila ruskega oligarha sledi sankcijam, ki jih je Evropska unija zoper Melničenka uvedla 9. marca. Po podatkih Unije, ki jih povzema CNN, je ruski oligarh ustanovitelj podjetja, ki proizvaja gnojila  EuroChem Group, in podjetja SUEK s področja energetike. Oligarh se je na seznamu sankcioniranih Rusov znašel po tem, ko se je skupaj z več kot 30 poslovneži po začetku ruske invazije na Ukrajino sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Poslovneži so se z ruskim predsednikom pogovarjali o vplivu sankcij Zahoda na rusko gospodarstvo.

Na družbenih omrežjih je zaokrožil posnetek trenutka, ko so italijanske oblasti zaplenile jadrnico:

“Dejstvo, da je bil povabljen na to srečanje, kaže, da je član ožjega Putinovega kroga in da podpira ali izvaja ukrepe ali politike, ki spodkopavajo ali ogrožajo ozemeljsko celovitost, suverenost in neodvisnost Ukrajine ter stabilnost in varnost v Ukrajini,” je svojo odločitev o uvedbi sankcij utemeljil Svet EU. Svet EU prav tako zapiše, da milijarder deluje v gospodarskih sektorjih, ki zagotavljajo pomemben vir dohodka ruski vladi.

Prejšnji teden je italijanska policija tudi petim drugim vplivnim Rusom zaplenila imetje. Po navedbah tiskovne agencije Reuters je zaplenila vile in jahte v skupni vrednosti 143 milijonov evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje