Italija zaradi suše v petih regijah razglasila izredne razmere

Svet 04. Jul 202222:28 > 05. Jul 2022 13:57 0 komentarjev
Reka Pad med sušo in pogled na ladjo Zibello
Denis Sadiković/N1

Italija je zaradi suše razglasila izredne razmere v petih severnih regijah. Napovedala je tudi 36,5 milijona evrov vreden sklad za pomoč prizadetim.

Izredne razmere so razglašene v Emiliji – Romanji, Furlaniji – Julijski krajini, Lombardiji, Piemontu in Benečiji. Država se namreč v zadnjem času spopada z nenavadno zgodnjim vročinskim valom in pomanjkanjem padavin, zlasti v severni kmetijski Padski nižini, ki jo je prizadela najhujša suša v zadnjih 70 letih.

Vsega nekaj ur vožnje iz Slovenije divja najhujša suša v zadnjih 70 letih. Vode zmanjkuje. Mogočna reka Pad, največja v Italiji, je nerazpoznavna. Na več mestih presiha, suša pa je tako huda, da merilne postaje kažejo vrednosti, ki jim komaj verjameš. Italija je na robu izjemno dramatičnih okoljskih in ekonomskih razmer. Najhuje je prav v nižini reke Pad, kamor se je odpravila tudi ekipa N1.

Po podatkih največjega kmetijskega sindikata v državi Coldiretti suša ogroža več kot 30 odstotkov nacionalne kmetijske proizvodnje in polovico kmetij v Padski nižini, kjer pridelujejo parmski pršut.

Vodostaj, nižji od običajnega za ta letni čas, je prizadel tudi jezera Maggiore in Garda, južneje pa je upadla tudi reka Tibera, ki teče skozi Rim.

V zadnjih dneh je več občin napovedalo omejitve. Četrtmilijonska Verona je omejila porabo pitne vode, Milano pa je napovedal zaprtje okrasnih fontan. Druga posledica suše je močno upadla proizvodnja elektrike prek hidroelektrarn.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!