Italijani bi zaščitili božične običaje v šolah, ravnateljem grozijo sankcije

Svet 20. Dec 202320:02 1 komentar
božič v šoli
Foto: PROFIMEDIA

Italijanska vlada želi z zakonom zaščititi božične običaje v šolah, kot je postavljanje jaslic. Zakon bi prav tako preprečil preimenovanje počitnic iz božičnih v zimske. "Tradicije države je vsekakor treba upoštevati, vendar je njihovo vsiljevanje z zakonom neprimerno," je opozoril predsednik združenja ravnateljev.

V Italiji razburja predlog zakona, ki bi zaščitil božične običaje v šolah, kot je postavljanje jaslic. Predlog, ki so ga v parlament vložili desničarski Bratje Italije premierke Giorgie Meloni, bi tudi preprečil preimenovanje božičnih počitnic v zimske, za ravnatelje šol, ki ne bodo upoštevali novih pravil, pa predvideva sankcije.

V skladu s predlogom zakona naj bi zaščitili tradicionalna praznovanja ob božiču in veliki noči, kot so jaslice, gledališke predstave in druge prireditve, poročajo tuje tiskovne agencije. Kdaj bo parlament v Rimu razpravljal o predlogu zakona, še ni znano.

Senatorka Lavinia Mennuni iz vrst Bratov Italije je predlog zakona utemeljila z nesprejemljivimi in sramotnimi odločitvami nekaterih šolskih oblasti v zadnjih letih. Po njenih besedah se je zaradi domnevnega upoštevanja vernikov drugih religij spremenilo bistvo krščanskega božiča.

Neprimerno je vsiljevanje tradicij z zakonom

Opozicijske stranke in združenje ravnateljev italijanskih šol so do predloga zakona kritični. “Tradicije države je vsekakor treba upoštevati, vendar je njihovo vsiljevanje z zakonom neprimerno,” je opozoril predsednik združenja ravnateljev (ANP) Antonello Giannelli.

Predsednik združenja ravnateljev DirigentiScuola Attilio Fratta je osnutek zakona označil za zavajanje, katerega namen je odvračanje pozornosti Italijanov od resničnih težav šolstva in države. Učiteljski sindikat FLC CGIL pa je opozoril, da je Italija sekularna država in da so tovrstni ukrepi, ki med drugim posegajo v avtonomijo šole, nesprejemljivi.

Opozicija je predlagano zakonodajo medtem označila za smešno. “Prepovedati želijo vse, kar jim ni všeč,” je dejala poslanka Zelenih Luana Zanella.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje