Italijanska obalna straža rešila več kot petsto beguncev

Svet 29. Avg 202109:01 > 09:13 0 komentarjev
Lampeduza
PROFIMEDIA

Italijanska obalna straža je včeraj pomagala več kot petsto beguncem, ki so na dotrajani in prenatrpani ribiški ladji pripluli iz Libije. Med njimi so bile tudi ženske in otroci.

Italijanska obalna straža je včeraj rešila 539 beguncev, ki so na dotrajani ribiški ladji iz Libije pripluli v bližino otoka Lampedusa. Po poročanju BBC gre za največjo skupino prebežnikov, ki so v zadnjem času dosegli ta italijanski otok.

Med rešenimi so bile tudi ženske in otroci. Po podatkih italijanskih oblasti je bilo 29 otrok brez spremstva odraslih.. Rešeni večinoma prihajajo iz držav na severu in zahodu Afrike, pa tudi iz Bangladeša in Sirije.

Zdravnica Alida Sarrachieri, ki dela za človekoljubno organizacijo Zdravniki brez meja, je za BBC povedala, da so bili nekateri begunci žrtve nasilja in da so jih očitno napadli, medtem ko so v Libiji čakali na prevoz do Evrope.

O tem, kaj se jim je zgodilo, so po poročanju spletnega portala italijanske oblasti odprle preiskavo, dopuščajo pa tudi možnost, da so jih v Libiji po krivem zaprli.

Prebežnikom, ki so se na pot odpravili na prenatrpanem čolnu, so do Lampeduse pomagali s čolni tamkajšnje obalne straže in finančne policije.

Nazadnje je na Lampeduso prispelo večje število prebežnikov iz Severne Afrike maja, ko jih je obalo v razmaku nekaj ur doseglo več kot tisoč, piše BBC.

Na otoku, ki je zaradi bližine severnoafriški obali ena od glavnih vstopnih točk v Evropo, so zgradili begunsko taborišče, v katerem naj bi bilo prostora za največ tristo ljudi. Po poročanju BBC jih je trenutno tam več kot petkrat toliko, še več pa jih prebiva kar pred taboriščem. Večina jih prihaja iz držav, ki jih EU označuje za varne, zaradi česar prebežnikom ne prizna pravice do mednarodne zaščite.

Po zadnjih podatkih italijanskega notranjega ministrstva je od začetka leta v Italijo po morju prišlo več kot 37.000 ljudi, kar je dvakrat toliko kot v enakem obdobju lani.

Župan Toto Martello je poudaril, da se otok znova pripravlja, da bo sam nosil breme humanitarnega sprejema migrantov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!