Italijanska premierka Meloni ne namerava umakniti tožbe zoper novinarja

Svet 29. Nov 202215:37 0 komentarjev
Giorgia Meloni
PROFIMEDIA

Italijanska premierka Giorgia Meloni ne namerava umakniti tožbe proti priznanemu italijanskemu novinarju in pisatelju Robertu Savianu zaradi razžalitve. Kot je dejala za milanski dnevnik Corriere della Sera, ni razloga za umik tožbe. Poudarila je, da bo sodišče zagotovilo pravičen sodni proces.

Novinar in pisatelj Robert Saviano je voditeljico desnih Bratov Italije Giorgio Meloni decembra 2020, ko še ni bila premierka, v televizijskem intervjuju označil za prasico (bastarda), ko je govorila o utopitvah migrantov in bila kritična do nevladnih organizacij, ki rešujejo migrante.

Proces proti Savianu zaradi razžalitve političarke se je pred sodiščem v Rimu začel 16. novembra, obravnavo pa so preložili na 12. december. Zahtevo, da bi se kazenskemu postopku pridružil kot civilna stranka, je vložil tudi vodja Lige Matteo Salvini, ki ga je Saviano pred časom označil za prasca. Proti Savianu bo prihodnje leto še en proces, ker je Salvinija ob neki drugi priložnosti označil za ministra podzemlja.

Odvetnik premierke Meloni Luca Libra je pred časom namignil, da bi se ta lahko odločila umakniti tožbo proti Savianu, kot ji je svetovalo mednarodno pisateljsko združenje PEN. Savianu, znanemu po knjigi Gomora o delovanju neapeljske mafije, v primeru obsodbe grozi do tri leta zapora, čeprav je po poročanju medijev verjetneje, da bo obsojen na pogojno kazen ali 500 evrov globe.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!