Italijanska vlada želi prepovedati laboratorijsko vzgojeno meso

Svet 29. Mar 202315:41 4 komentarji
Meso iz laboratorija je hrana prihodnosti
PROFIMEDIA

Italijanska vlada je podprla predlog zakona, ki prepoveduje meso in druga sintetična živila, pridelana v laboratoriju. Za podporo predlogu so se odločili v skrbi za tradicijo italijanske kuhinje in zaradi varovanja zdravja, poroča BBC. Predlog mora zdaj dobiti podporo tudi v italijanskem parlamentu.

Italijanski minister za kmetijstvo Francesco Lollobrigida je ob prepovedi laboratorijsko vzgojenega mesa spomnil na pomen italijanske prehranske tradicije. “Laboratorijski izdelki ne zagotavljajo kakovosti in dobrega počutja ter ne ščitijo italijanske hrane, vinske kulture in tradicije,” je dejal.

Naravno hrano je treba zaščititi pred sintetično

Predlog vlade so podprli številni kmetijski lobiji, ki pozivajo k “zaščiti naravne hrane pred sintetično”. V zadnjih mesecih je društvo Coldiretti v ta namen uspelo zbrati pol milijona podpisov, med podpisniki pa je tudi italijanska premierka Giorgia Meloni, še poroča BBC.

Giorgia meloni, senat
REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Premierka je ob plesnem dogodku, ki ga je društvo Coldiretti organiziralo pred njeno pisarno v Rimu, dejala, da gre za ukrep, ki italijanske kmete postavlja v ospredje. Po njenih besedah bi zakon zaščitil odličnost dela kmetov in tudi potrošnika.

Predlog zakona je naslednji v vrsti odlokov, ki jih je glede prehranske industrije že sprejela italijanska vlada. Pred kratkim so namreč za pripravo pice ali testenin v Italiji prepovedali uporabo moke iz žuželk, kot so črički in kobilice.

Če bo zakon prešel v veljavo, bodo v Italiji prepovedana vsa sintetična živila, ki so proizvedena iz živalskih celic brez ubijanja živali in laboratorijsko proizvedene ribe ter mleko. Kršitelji nove zakonodaje pa bodo kaznovani z globo do 60 tisoč evrov.

Kaj pravi Evropska unija?

Evropska unija doslej nobeni izmed članic ni izdala odobritve za uporabo laboratorijsko vzgojene hrane. A če bo do tega prišlo, Italija zaradi prostega pretoka blaga in storitev v Evropski uniji ne bo mogla nasprotovati prodaji mesa, ki bo na tak način vzgojeno v državi članici, menijo strokovnjaki.

Na Evropski agenciji za varnost hrane sicer menijo, da bi lahko tako imenovano celično kmetijstvo, med njimi torej laboratorijsko vzgojeno meso, “veljalo za obetavno in inovativno rešitev … za zdrave in okolju prijazne prehranske sisteme,” piše BBC.

meso v mesnici
Žiga Živulović jr./BOBO

Podobno so sporočili tudi iz Mednarodne organizacije za zaščito živali. Laboratorijsko proizvedeno meso je, čeprav izvira iz živalskih celic, “etična alternativa”, ki ne škoduje blaginji živali, okoljski trajnosti ali varnosti hrane, so povedali.

Leta 2020 je singapurska vlada izdala dovoljenje, da smejo piščančji medaljoni vsebovati laboratorijsko vzgojeno piščančje meso. Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) pa je lani novembra v prehrani ljudi dovolila celično gojenega piščanca.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje