Italijanske oblasti zasegle humanitarno ladjo Ocean Viking

Svet 11. Jan 202220:27 0 komentarjev
ocean VIking
PROFIMEDIA

Oblasti v sicilijanskem pristanišču Trapani so po 11-urnem pregledu zasegle humanitarno ladjo za reševanje prebežnikov na morju Ocean Viking, je danes sporočila skupina SOS Mediterranee, ki upravlja plovilo. Skupina je izrazila nasprotovanje "skrajnemu nadzoru" in vztraja, da je vse po predpisih.

Uradniki pristaniške inšpekcije so med rutinskim pregledom v ponedeljek odkrili več težav z registracijo kontejnerskih struktur na zadnji palubi ladje, je sporočila skupina SOS Mediterranee.

Strukture so bile dodane pred dvema letoma in pol, da bi hranile opremo in preživelim prebežnikom nudile zatočišče, je dodala skupina. Pri tem vztrajajo, da so strukture potrdili vsi ustrezni regulativni organi.

“Obžalujemo skrajni nadzor, ki mu je naše plovilo še naprej izpostavljeno,” je dejal Frederic Penard, direktor operacij SOS Mediterranee. “Ta pregled je šesti inšpekcijski nadzor, ki ga je bil deležen Ocean Viking, odkar je avgusta 2019 začel delovati v osrednjem Sredozemlju,” je dodal Penard. Opozoril je, da to vodi do novih zamud pri nadaljevanju njihovega delovanja.

Zaseg le leto dni, odkar je Ocen Viking vnovič izplul

Do zasega je prišlo natanko eno leto po tistem, ko je se ladja Ocean Viking po petmesečni blokadi zaradi domnevnih varnostnih težav zopet vrnila na morje.

V želji po vstopu v Evropo vsako leto na deset tisoče ljudi prečka osrednje Sredozemlje na čolnih, ki so pogosto prenatrpani in v slabem stanju. Po podatkih italijanskega notranjega ministrstva je leta 2021 na obalo Italije prispelo več kot 67.000 prebežnikov.

Združeni narodi medtem ocenjujejo, da je lani po morju v Italijo, Grčijo, Španijo, Ciper in Malto prispelo okoli 115.000 prebežnikov, več kot 1800 pa jih je umrlo ali so pogrešani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!